Godsend – In the Electric Mist

Petrichor is een platenlabel dat onder Hammerheart Records valt. Ze zijn verantwoordelijk voor heruitgaven van een verscheidenheid aan releases die niet meer in productie zijn of niet meer te krijgen waren. Hammerheart Records deed dit eigenlijk ook al, maar zij brengen ook nieuw werk uit.

Onlangs bracht Petrichor een van de albums van het Noorse Godsend opnieuw uit. In the Electric Mist is de tweede schijf van Godsend en werd in 1995 voor het eerst ten gehore gebracht. Godsend heeft in haar bestaan van 1991 tot ergens in de laatste jaren van de vorige eeuw maar drie albums uitgebracht. De keuze voor juist dit album is wel opmerkelijk, want het heeft een nogal afwijkende line-up ten opzichte van de andere twee albums. 

Het eerste album was eigenlijk een eenmansproject van Gunder Audun Dragsten met medewerking van Dan Swanö (zang, synths) en Benny Larsson (drums). Beide gastmuzikanten keerden terug als bandleden op de derde schijf. Op het tweede album vinden we wel Gunder en Dan terug, echter is de rol van Dan Swanö beperkt tot synths, percussie en beperkte achtergrondzang. De rest van de leden hebben alleen op dit album mee gespeeld.

De band staat omschreven als een doommetalband maar dat dekt de lading totaal niet. Waar het eerste album nogal gericht was op de stoner doom, heeft In the Electric Mist een enorme diversiteit aan muziek. Natuurlijk is de stoner doom aanwezig maar deze plaat gaat echt alle kanten op. De opener Down Upon You is duidelijk stoner doom maar wat meteen opvalt, is het stemgeluid van Per Morten, dat goed past in het stoner genre.

De nummers op dit album zijn veel diverser dan op de voorganger en opvolger. Nobody Home heeft een meer bluesrock vibe terwijl Life Must Go On doorgaat voor een rockballad. Zo gaat het de gehele schijf door. Van het volledig akoestische Clarion Call tot het uiterst stevige Thoughts and Shadows. Het stoner geluid is de enige rode draad waarmee al deze nummers verbonden zijn.

De meest diverse plaat van Godsend met een line-up die alleen op deze plaat te horen is. Als je hart bij stoner ligt, vind je hier een prachtige collage. Een hele mooie keuze van Petrichor om deze schijf opnieuw op de markt te brengen.

Label:

Petrichor, 2021

Tracklisting:

 1. Down Upon You
 2. Nobody Home
 3. Life Must Go On
 4. In the Bitter Waters
 5. Clarion Call
 6. Voyage in Oblivion
 7. The Sun Will Shine Again
 8. Lost
 9. Under Silver Linings
 10. Tranquillity
 11. Thoughts and Shadows

Line-up:

 • Per Morten Kjöl – Zang
 • Gunder Audun Dragsten – Gitaar
 • Tom Wahl – Gitaar
 • Tommy Sebastian Halseth – Basgitaar
 • Henrik Pettersen – Drums
 • Dan Swanö – Synths, percussie

Link: