Godflesh – Post Self

Het tweede Godflesh-album sinds de wedergeboorte in 2009, de band van icoon Justin Broadrick en zijn trouwe kompaan G.C. Green. In tegenstelling tot andere grote namen in de (metal)muziekwereld is er bij Godflesh weinig risico op herkauwen, op het zogenaamde uitrusten op de lauweren. Godflesh is telkens weer “post” Godflesh. En nu is het ook Post Self, of net niet. Het is maar hoe je het beluistert.


In feite durf ik toe te geven bij het luisteren naar Godflesh dat ik te weinig van muziek an sich af weet om een treffelijke review te schrijven. Godflesh gedijt in de contreien van veel meer dan metal. Van Swans bijvoorbeeld (steeds minder, dat wel), maar ook van knetterharde shoegaze, post-punk en wat men tegenwoordig beschrijft als drone. Ik hou het dan ook op fantastische variaties op industriële abrasiviteit met muzikale tentakels die reiken van de meest atmosferische post-(punk/rock/metal)genres tot de meest anorganische ritmische frequenties die het menselijk gehoor tot zich kunnen nemen. Nummers als No Body, Pre Self en The Cyclic End zijn dingen die zich na één luisterbeurt meteen een print nalaten in je muzikale geheugen, ook al heb ik geen idee hoe dat komt. Het is iets wat ik ook bij (de zovele) remixes van Godflesh bij andere bands ervaar. De remixes op deze plaat mogen er trouwens ook zijn.

De adoratie voor icoon Justin Broadrick krijgt ondertussen Bijbelse proporties en moet dringend gestopt worden. Tijd voor een matige(nde) Jesu lijkt me.

Score:

85/100

Label:

Avalanche Recordings, 2017

Tracklisting:

 1. Post Self
 2. Parasite
 3. No Body
 4. Mirror Of Finite Light
 5. Be God
 6. The Cyclic End
 7. Pre Self
 8. Mortality Sorrow
 9. In Your Shadow
 10. The Infinite End
 11. Parasite ALTERNATIVE (Bonus)
 12. The Cyclic End DUB (Bonus)
 13. In Your Shadow JK FLESH Reshape (Bonus)

Line-up:

 • Justin K. Broadrick – Zang, Gitaar, programmering drumcomputer
 • G.C. Green – Bas

Links: