Goblinsmoker – A Throne in Haze, A World Ablaze

De nieuwe Goblinsmoker? Potverdikkie ruig materiaal, deze kant op graag! Sommige bands weten exact dát geluid neer te zetten waar je gelukkig van wordt. Het Engelse Goblinsmoker doet dat dus. Groovy, gure doom, lichtjes gebaseerd op riffs van Black Sabbath en ondergrondse screams die black metal aanbidden. De muziek van deze band klinkt als een groen tapijt van moeras- en wietdampen.

Vorig jaar kwam de demo Toad King uit, tot grote vreugde van elke stonede pad in het universum. Ik reageerde destijds nog met de woorden ‘briljant en verfrissend’. Man, die gast heeft ook werkelijk overal een mening over! Dit project van Adam Kennedy en trawanten heeft het tempo er lekker in zitten, want nu hebben we A Throne in Haze, A World Ablaze uit.

Smoked in Darkness start met die typerende effecten op de gitaar en een heerlijk sloom gedrum. Een intro dat bijna drie minuten duurt zonder te vervelen. De vocalen komen erbij. Screams die niet hadden misstaan op een of andere zieke ondergrondse blackmetalrelease. Het is weer Black Sabbath voor en achter, maar dan het ruige broertje. De variatie is beperkt, maar de songwriting is van een dermate hoog niveau dat die beperking alleen maar positief werkt. De riff is bovendien erg prettig. Na zo’n zes minuten volgt een korte versnelling, om te eindigen in een atmosferisch outro. Ook op Let Them Rot wordt er de tijd genomen om de muziek tot zijn recht te laten komen. De eenvoud wordt hier overdreven en het wordt nogal monotoon. Het komt zelfs wat netjes over wanneer de vocalen erbij komen. Alsof het enthousiasme er een beetje vanaf is. De complexiteit neemt uiteindelijk nog wat toe, wat het nummer goed doet. Zelfs een blastbeat komt voorbij. De doooom zet zich voort op The Forest Mourns, met een sterkere riff en meer enthousiasme. Een hoogtepunt zijn de screams die toonvast blijven, zelfs als ze ongecontroleerd lijken.

Goblinsmoker heeft met deze digitale release alle ingrediënten in huis om indruk te maken. De cassette is inmiddels al uitverkocht. Als de vorige je beviel moet je deze ook hebben. Zwaar, dampend en stinkend staat A Throne of Haze, A World Ablaze op het vuur. Zo traag als een pad neemt deze band je bijna een half uur mee op sleeptouw. Verziek de sfeer thuis en schaf deze vieze pad aan. Geef mij maar de schuld.

Score:

80/100

Label:

Sludgelord Records, 2020

Tracklisting:

  1. Smoked in Darkness
  2. Let Them Rot
  3. The Forest Mourns

Line-Up:

  • A – Gitaar, Zang
  • B – Bas
  • C – Drums

Links: