Go Ahead And Die – Go Ahead And Die

Wij zijn toch maar een bevoorrecht volkje hier in de Benelux. Bij slaapproblemen krijg je bijvoorbeeld zonder al teveel moeite gewoon wat geschikte medicatie toegewezen. Als je in Brazilië woont en je dealt met dezelfde problematiek, dan lig je kennelijk nachtenlang wakker en heet je bij achternaam waarschijnlijk Cavalera. Bij gebrek aan een goede nachtrust grijp je dan terug op dat wat je het meest voldoening geeft. In deze casus ‘Cavalera’ is dat natuurlijk muziek maken. Max Cavalera, daar hebben we het dan over voor alle duidelijkheid hè. Ooit stond ome Max aan de wieg van het invloedrijke Sepultura en Nailbomb, later verruilde hij de eerstgenoemde band voor Soulfly en sindsdien zien we de gitaarspelende zanger overal en nergens, zo lijkt het. Naast Cavelera Conspirancy en Killer Be Killed krijgen we nu te maken met een nieuw project genaamd Go Ahead And Die. Samen met zoonlief Igor en drummer Zach Coleman, ook al zo’n bezig bijtje die je wellicht kent van de doomband Khemmis, brengt het gezelschap zijn titelloze debuut uit via Nuclear Blast Records.

Het album heeft elf nummers meegekregen die een totale speelduur van bijna 45 minuten aantikken. Of het ligt aan de bevlogen aanwezigheid van Igor, de synergie tussen de drie mannen of de opgekropte frustratie die frontman Max niet kwijt heeft gekunnen in zijn andere bands; dit debuut ademt de sfeer die Nailbomb destijds ook teweegbracht. Als we kijken naar songtitels als Truckload Full Of Bodies, Toxic Freedom, El Cuco (een mythisch monster dat kinderen eet) of Worth Less Than Piss, mag je ook concluderen dat de frustratiemeter van de zanger in het rood stond tijdens het schrijven van dit materiaal. De gruizige productie en de crustpunkinvloeden die we soms horen doorsijpelen in enkele nummers bevestigen eveneens het anarchistische karakter van deze schijf. Hoewel de sfeer en de politiek geladen teskten dus naar Nailbomb neigen, is het muzikaal toch echt thrash metal dat de klok slaat. Met de herkenbare vocalen van Max Cavalera ligt de vergelijking met Sepultura en Cavalera Conspirancy al snel weer op de loer.

Als het doorgaans hoge tempo een halt krijgt toegeroepen, mondt het eindresultaat al snel uit in wat meer punk-georiënteerde nummers zoals Toxic Freedom, Worth Less Than Piss – met het opvallende basloopje – en het meer variërende Roadkill. Wanneer het trio de teugels aantrekt, zoals te horen is tijdens opener Truckload Full Of Bodies maar ook tijdens Punisher en (In The) Slaughterline, krijgt rauwe thrash metal de overhand en denk je al snel terug aan de dagen van Max bij Sepultura, ware het niet dat het resultaat vele malen minder memorabel is. Er zijn zelfs wat core-invloeden te bespeuren, waarvan Prophets Prey en El Cuco met zijn opzwepende breaks als beste voorbeelden gelden. Tevens horen we in die nummers de kracht dan wel de valkuilen van dit album. Bij gebrek aan echte uitschieters, een continuerende herhaling van hetzelfde kunstje maar bovenal een beklagenswaardige geluidsproductie, is Go Ahead And Die namelijk een tamelijk lange zit die weinig imponerend uitpakt. Op productioneel gebied klinken de uptempo stukken van met name de drums erg blikkerig, waarmee de dynamiek zo platgeslagen is als de portemonnee van een ieder die in eigen land op vakantie gaat of is dit jaar. Hoewel die geluidsproductie ongetwijfeld zo is ingestoken om een ruig en groezelig resultaat te bewerkstelligen, gaat het vooral erg snel tegenstaan.

Enerzijds weet je met Go Ahead And Die (het album) al met één nummer wat voor vlees je in de kuip hebt, anderzijds is de verrassing na enkele nummers al lang en breed verdwenen. Het maakt van dit debuut vooral een nietsverhullende luisterervaring die de boeken in mag als een van de zoveel Cavalera-projecten. Ik hoop vooral dat Max na het uitbrengen van deze plaat weer kan genieten van zijn welverdiende nachtrust, respect voor zijn muzikale toewijding desalniettemin. Soms geldt het gezegde ‘less is more’ meer dan ooit tevoren en deze plaat is zo’n situatie.

Score:

67/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2021

Tracklisting:

 1. Truckload Full Of Bodies
 2. Toxic Freedom
 3. I.C.E. Cage
 4. Isolated / Desolated
 5. Prophets Prey
 6. Punisher
 7. El Cuco
 8. G.A.A.D.
 9. Worth Less Than Piss
 10. (In The) Slaughterline
 11. Roadkill

Line-up:

 • Max Cavalera – Vocalen, gitaar
 • Igor Amadeus Cavalera – Basgitaar, gitaar en vocalen
 • Zach Coleman – Drums

Links: