Gloryhammer – Legends From Beyond The Galactic Terrorvortex

Gloryhammer is er weer! Inclusief uitroepteken inderdaad, want wat een gezellige symfonische power metal maakt deze band. Het foute uur van de metal, zo u wilt. Voor degenen die het hebben gemist een korte introductie. De band werd opgericht door Christopher Bowes (Alestorm). Hij besloot, samen met een aantal Zwitserse muzikanten, absurde, maar kwalitatief hoogstaande power metal te maken.

Het debuut Tales from the Kingdom of Fife deed de hartjes al wat sneller kloppen. Opvolger Space 1992: Rise of the Chaos Wizard deed daar een schepje bovenop. Het is alweer vier jaar geleden. Nochtans een album dat je niet zomaar vergeet. Napalm Records brengt getrouw album nummer drie uit. Het mag een (lange) naam hebben: Legends From Beyond The Galactic Terrorvortex. Het is tekstueel weer een intellectueel hoogstandje inderdaad. Het conceptverhaal mag met een korreltje zout worden genomen. Muzikaal gezien mag Gloryhammer wél serieus worden genomen. Melodieuze keyboardgedreven power metal voorzien van de kenmerkende overtuigende vocalen van Thomas Winkler. De retestrakke drums en het sterke soleerwerk maken het geheel af. Tevens luisterbaar voor wie Powerwolf kan waarderen.

Het album begint met The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust). Het is nog altijd melige, maar muzikaal uitstekend uitgevoerde intergalactische power metal. In positieve zin valt op dat de vocalen minder overdreven zijn dan op het voorgaande album. Een nummer dat zich mag meten met de andere toppers van deze band. Masters of the Galaxy is de vrolijke meezinger. De gewaagde hoge vocale uithalen zitten op het randje van het aanvaardbare. Power of the Laser Dragon Fire laat invloeden van Rhapsody horen. Een prima opbouw met een creatief refrein, waarbij nog maar eens opvalt dat we hier te maken hebben met kundige muzikanten. De effectgedreven vocalen van Christopher Bowes zijn vaker te horen op dit album. Zo ook hier. De afsluitende solo is Guitar Hero waardig. Legendary Enchanted Jetpack, briljante naam, begint met een keyboardintro. Een goede melodie waarbij gitaar en keyboard elkaar goed in balans houden. Inclusief trompetgeschal.

Gloryhammer is een mid-tempo nummer waarbij de kaas uit je speakers druipt. Futuristische keys, harmonieus soleerwerk, technische krachtpatserij. Dit alles met behoud van luisterplezier. Brul gezellig mee: “It is my destiny to rule the galaxy.” De openingsriff op Hootsforce is een soort bewerking van Keelhauled van Alestorm. Het drumwerk zit strak als een maatje XS gedragen door je moeder. De solo’s waren ook nog niet op, en we worden getrakteerd. En of er wat te vieren valt, het heerlijke refrein wordt in majeur nog eens dunnetjes overgedaan. Een episch nummer zat nog niet in het repertoire. The Fires of Ancient Cosmic Destiny brengt daar verandering in. Het was hopen op een apotheose, maar we krijgen na een wilde rit nog een keyboardoutro en ruimtebliepjes.

Gloryhammer is een beetje de Klaus Nomi van de 21ste eeuw. Idioot, briljant en niets daartussen. Het is volop genieten, tussen de eenhoorns, universa en legendarische betoverde jetpacks. De band is weer een stukje volwassener geworden, muzikaal dan. Mijn favoriete album van de band zover. Als je dit kunt uitluisteren zonder mee te brullen, krijg je geen sticker.

Score:

86/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

1. Into the Terrorvortex of Kor-Virliath
2. The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust)
3. Masters of the Galaxy
4. The Land of Unicorns
5. Power of the Laser Dragon Fire
6. Legendary Enchanted Jetpack
7. Gloryhammer
8. Hootsforce
9. Battle for Eternity
10. The Fires of Ancient Cosmic Destiny
I: Dundaxian Overture
II: The Battle of Cowdenbeath
III: Return of the Astral Demigod of Unst
IV: The Knife of Evil
V: Transmission

Line-up:

  • Angus McFife XIII, Crown Prince of Fife – Vocalen
  • Ser Proletius, Grand Master of the Deathknights of Crail – Gitaar
  • The Hootsman, Astral Demigod of Unst – Basgitaar
  • Zargothrax, Dark Emperor of Dundee – Keyboards
  • Ralathor, the Mysterious Submarine Commander of Cowdenbeath – Drums

Links: