Glorior Belli – The Apostates

De Fransman Billy Bayou maakt al zes albums eigenzinnige black metal door dit te vermengen met southern rock. Niet alle albums vond ik even geslaagd en eerlijk gezegd heb ik de het vorige dan ook niet meer beluisterd. Toch blijft de naam in het geheugen en als er dan een nieuwe plaat komt ben je toch nieuwsgierig. Welke kant gaat het dit keer op?

Op Gators Rumble, Chaos Unfurls vond ik dat de twee stijlen te vaak botsten in plaats van met elkaar verweven waren. Blijkbaar heeft de beste man deze kritiek serieus genomen en is hij hieraan gaan werken. Nu komt The Apostates vanaf de opener overtuigend over. Weg zijn de vreemde overgangen en daarvoor in de plaats zijn blackend southern style riffs gekomen. Deze zorgen in een grimmigere sfeer toch voor een lekkere groove. Hier overheen klinkt dan de kenmerkende scream, die ook nog eens wordt afgewisseld met duistere meer cleane delen. Het mooiste voorbeeld van deze combinatie is misschien wel Hangin’ Crepe, waar een vette groove samengaat met een puntige riff die zich gelijk in je oren weet te nestelen. Naast dat Bayou dit soort combinaties wel een keer in goede nummers te vatten, weet hij ook te zorgen voor variatie over de gehele linie. Daarbij zijn er refreintjes terug te horen die meegebruld kunnen worden, om af te sluiten met een nummer dat misschien wel door kan gaan voor een ballad.

Laat ik wel meegeven dat dit niet voor de liefhebber is van standaard black metal, nee, hiervoor is een behoorlijk open mindset nodig. Muzikale wetten worden gebroken en alle vaste patronen worden met voeten getreden, maar dat maakt dit album nu juist zo interessant. Met dit album heeft Glorior Belli wat mij betreft beterschap getoond en volgt onderstaande beloning in punten.

Score: 

84/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklisting:

 1. Sui Generis
 2. Deserters of Eden
 3. The Apostates
 4. Bedlam Bedamned
 5. Hangin’ Crepe
 6. Jerkwater Redemption
 7. Split Tongues Won’t Atone
 8. Runaway Charley
 9. Rebel Reveries

Line-up:

 • Billy Bayou – Zang, Gitaar, Bas, Drum
 • Arthur – Bas, Achtergrond zang

Links: