Gloosh – Sylvan Coven

Op de redactie stroomt wekelijks een bijna ontelbare hoeveelheid aan recensiemateriaal binnen en normaal gesproken filter ik die op ‘black metal’. Dan nog blijven er veel over en ondanks dat we met aardig was mensen deze stukjes schrijven, blijft er genoeg onbesproken. Eerlijk is eerlijk, Gloosh kende ik niet en Sylvan Coven klinkt ook niet echt heel black metal. Mijn to-do lijst was verder leeg, dus ik nam de gok maar.

Wat blijkt: Gloosh is een gave band! Geen gedoe, knallen met die handel. Snelheid op een fijne stand en gaan met de zwartgeblakerde banaan! Sylvan Coven in de tweede langspeler van deze Russische band en de eerste heb ik helaas gemist, die ga ik absoluut eens beluisteren. De bandnaam is Russisch voor wat wij wildernis zouden noemen, al is het niet een directe vertaling. Qua muziek ligt de vergelijking met Drudkh op de loer, maar op het bijzonder gave einde van het nummer Hexenring na, is dat niet het geval. Gek genoeg moeten we voor vergelijkbaar geluid gaan zoeken bij bands als Mare Cognitum, Earth and Pillars, Spectral Lore en Lightbringer. En ook van die klasse hoor, dit is echt een steengoed album geworden, dat een veel groter publiek verdiend.

Even heel zwart-wit gezegd is het album in twee stukken verdeeld, met de eerste twee nummers waar de snelheid de overhand heeft en de laatste vier nummers waar ook plaats is voor ambient, drone, sfeervolle passages en een vrouwelijke vocale ondersteuning. De snelheid maakt een pas op de plaats, echter, het is onmiskenbaar één geheel en pas na een paar luisterbeurten viel deze splitsing mij op. Nee, deze eenmansband onder leiding van Foltath Eternum aka Georgy Gabrielyan gaat op zeker de top-10 van mijn jaarlijst halen. Nog even een dikke buiging naar Taya Rostovtseva, de dame die verantwoordelijk is voor het prachtige artwork.

Score:

90/100

Label:

Geen, 2021

Tracklisting:

  1. Swampsong
  2. Woodland Waltz
  3. Hexenring
  4. Incantation
  5. The Mist of Sleep
  6. Hyakki Yagyō

Line-up:

  • Foltath Eternum – Zang, gitaar, bass, keyboards
  • Vladimir Fomenko – Drums

Links: