Gloop – Crayon Sun

Gloop uit Baltimore, Maryland maakt naar eigen zeggen weirdo noise rock. En daarmee zitten ze niet ver van de waarheid. Noise rock is voor iemand die het genre niet kent al iets redelijk speciaal want de gangbare popregels worden zelden of nooit gevolgd. Deze band gaat nog een stapje verder. Dat is het weirdo-gedeelte.

De muziek doet me bij momenten aan de Pixies denken, maar dan de Pixies in de experimentele periode. De bandleden lijken er net zo over te denken want wat schrijven ze op bandcamp? “Gloop play a kind of skewed rock music that recalls Shudder to Think, and the Pixies at their harshest and weirdest.” Geweldig wanneer een band zichzelf exact beschrijft zoals hij ervaren wordt! Of nog deze: “Baltimore noise rockers Gloop bring the world “Smiling Lines,” a splattering Jackson Pollock painting of a full-length record”. De muziek vergelijken met een Jackson Pollack schilderij? De nagel op de kop slaan noemen ze zoiets! Ik heb hier verder niets aan toe te voegen. Deze band schrijft zijn eigen recensie wel.

Terwijl ik werkloos met mijn vingers zit te draaien luister ik nogmaals integraal naar deze Crayon Sun, het album dat de band enkele dagen geleden uitbracht. Echt zwaar is de muziek niet, maar rocken doet het zeker en vast. Bij momenten klinken de gitaren als een slecht afgestelde wekker en lijkt zanger Gianninoto zijn stem alle kanten op te schieten. Het is geen schreeuwen, het is geen clean vocal, het is geen grunten.. de man’s stem past perfect bij de muziek van de band. Vooral op Pressure lijkt Gianninoto te demonstreren! Zalig nummer trouwens. Het lijkt soms alsof de brave man met zijn vingers in het stopcontact zit.

Er staan twaalf nummers op het album en toch duurt de hele ervaring slechts dertig minuten. De meeste nummers duren dan amper twee minuten. Noise Rock heeft altijd al dicht tegen punkrock aangeschurkt. Je voelt dit bij dit album heel goed want de invloed van punk is gigantisch. Deze plaat viel me reuzegoed mee. De eerlijkheid verplicht me te zeggen dat ik geen specialist ben inzake noise rock, maar ik kan het ten zeerste appreciëren. Zo ook dit album want deze plaat beluisteren was niets minder dan een esthetische ervaring. Of hoe eclectische noise zich netjes laat vertalen in een sterke bas, een zweterige doch drukkende drum en gitaarriffs die het midden houden tussen de klank van een kapotte versterker en een doodleuk slecht afgestelde gitaar. Een esthetische ervaring, ik zeg het.

Score:

78/100

Label:

Grimoire Records, 2021

Tracklisting:

1. I Am
2. Losing Time
3. Old Man Flower
4. Shadows
5. Bugs
6. Walking Sideways
7. Crayon Sun
8. A Wildflower
9. You’re Home
10. Pressure
11. Transfixed
12. A Hole In The Nest

Line-up:

  • Dominic Gianninoto – Zang & Gitaar
  • Max Detrich – Drum
  • Blake Douglas – Basgitaar

Links: