Gloom – DogGod

Gloom – DogGod
Morbid Shrine Productions, 2015

Deathmetal uit Spanje. Er zijn dagen dat het hier niet in de (al dan niet digitale) brievenbus valt. Het maakt des te nieuwsgierig wat het zal brengen. Maar al te vaak valt een band uit een Spaanstalig land op zijn best in de categorie “wel aardig”. Het feit dat er direct wordt gedebuteerd met een volwaardige cd doet het ergste vermoeden. De fase van een demo, en de daarmee gepaard gaande leermomenten en gestage groei, wordt immers overgeslagen.

Dat er ook uitzonderingen bestaan bewijst Gloom. Dit debuut is namelijk in een klap raak en ik vermoed dat er flink wat tijd in de voorbereiding is gaan zitten. De composities klinken namelijk erg goed doordacht. Het zijn stuk voor stuk nummers met een kop en een staart. Weliswaar ligt het tempo in bijna alle nummers erg hoog maar het wordt nergens een chaos of brij.

Hoewel de muziek van Gloom in de categorie deathmetal kan worden geplaatst, leunt het ook zwaar op grindcore. Vooral op het vocale gebied wordt dit duidelijk want de deathgrunt en pigsqueals wisselen elkaar af. Daarnaast is het geluid zo zompig als kots in een kartonnen zak.

Om kort te gaan: DogGod is een aangename verrassing en een goed debuut geworden. De mix van deathmetal en grindcore pakt goed uit en verdient een breed publiek. Deze cd weet over de volle lengte te boeien en dat kan niet van alle cd’s gezegd worden. Zeker niet waar het een debuut betreft.

Tracklisting:

Gloom - DogGod

 1. DogGod
 2. Craneal Box Mi-Go
 3. Erik Zann
 4. Cosmic Devourer
 5. Bolter
 6. M.B.M.
 7. The Halfman
 8. Mass Infection
 9. Mater Tenebrarum XIII
 10. Necromancer

Line-up:

 • R. Necroseheiim – Vocalen
 • Fer – Gitaar
 • Samu – Gitaar
 • Manu – Basgitaar
 • Ayuso – Drums

Links: