Gloom – Catharsis

Het Slovaakse Gloom brengt na elf jaar het tweede album uit, genaamd Catharsis. En wie bij het genre van gothic metal denkt aan hoge vrouwelijke vocalen, wordt verrast, want deze band heeft een mannelijke leadzanger staan. Opgericht in 2001 heeft deze band in 2006 zijn eerste album uitgebracht en na een lange stilte is er nu dus Catharsis.

Die zanger weet zijn stem prima te gebruiken. Vanaf het eerste nummer Souls Walk Apart tot de laatste akkoorden van The Last Chapter klinkt deze prima bij de muziek. En ook de muziek op zich klinkt lekker met fijne riffs en strak drumwerk. In het nummer Lillyann is er dan een tweede stem (vrouwelijk) die prima samen gaat met de zang van Martin Pazdera. Wie dit is, is mij niet bekend, maar dit klinkt wel goed samen. Wat dit album vooral goed maakt is dat het een geheel vormt waarbij je je niet een moment hoeft te vervelen. Zijn er dan ook minpunten? Eigenlijk niet, maar er zou wat mij betreft wat meer met de tweede stem kunnen gebeuren om de songs wat meer kracht bij te zetten. Niet direct nodig, maar dat  past prima bij de muziek die Gloom hier presenteert.

Catharsis is een sfeervolle plaat met melodische nummers die je rustig aan kan zetten waar de rest van de familie bij is, zonder dat deze zich gaan afvragen of je wel helemaal lekker bent. Nu maar hopen dat het niet weer elf jaar gaat duren voordat er een nieuw album van Gloom verschijnt.

Score:

87/100

Label:

Metal Age Productions, 2017

Tracklist:

 1. Souls Walk Apart
 2. Heart Dead Remains
 3. Lovesong
 4. Lillyann
 5. No One Ever
 6. Fatal Trust
 7. Catharsis
 8. The Last Chapter

Line-up:

 • Martin Pazdera – Zang
 • Igor Tinák – Gitaar
 • Miroslav Malcovský – Bas
 • Radoslav Priputen – Drums
 • Baska Petrásová – Piano

Links: