Global Scum – Odium

Het nieuwe album van Soulfly verschijnt dit jaar niet uit de handen van Max Cavalera noch uit dat van Soulfly zelf. ‘Imitation is the sincerest form of flattery’, dat moet de gedachte achter Global Scum geweest zijn. Onder het mom van ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ krijgen we met Odium namelijk een één-op-één kloon te horen die zo opzichtig is als het maar zijn kan. De band is eigenlijk een eenmansformatie en daarmee de uitlaatklep van de Oostenrijker Manuel Harlander. In 2017 bracht hij het album Hell Is Home uit en nu, twee jaar later, laat hij zijn tweede wapenfeit op de wereld los.

Het album warmt op met het apocalyptische intro Lunatic, waarop vervolgens uit de startblokken gesprongen wordt met Feared. Een nietsvermoedende luisteraar zal je zonder blikken of blozen kunnen overtuigen dat diegene nu luistert naar het tandem Cavalera/Rizzo. De vocalen zijn vrijwel identiek, inclusief de zo bekende accentuering van de woorden. Fake As Fuck klinkt als die typische meeschreeuwer, die ook zo op een willekeurig album van Soulfly had kunnen staan en alleen tijdens de albumtour een vaste waarde zou zijn in de setlist, dankzij een refrein die zo uit het notitieboekje van de Braziliaan had kunnen komen. Het is allemaal wel erg goed gedaan, dat dan weer wel. Invloeden uit de hardcore, breakdowns, virtuoze passages a lá Marc Rizzo, refreinen die gemaakt zijn om mee te schreeuwen, je moet het Manuel Harlander nageven: hij is de beste imitator die ik sinds lange tijd ben tegengekomen. Het enige wat ik echter nog miste was een ‘un, dos, tres, quatro!’.

Het treffend getitelde Back Beats is wel de meest afwijkende track op het album en fungeert als een elektronisch hiphop intermezzo, en weet daarin wel goed de sfeer van het album vast te houden. Call For Resitance gooit daaropvolgend meteen weer de beuk erin en doet dankzij de dubbele basdrum bij vlagen denken aan de tijd dat David Kinkade voor Soulfly drumde. In het bijzonder komt daarmee het nummer World Scum in me op en het zit hem niet alleen in de naam.

Mochten de Soulfly-albums Dark Ages en Enslaved behoren tot jouw favoriete albums uit het oeuvre van Max Cavalera, dan raad ik aan Odium van Global Scum zeker een luisterpoging te geven. Het is een schaamteloze imitatie, maar wel met passie en stijl uitgevoerd.

Score:

70/100

Label:

NRT Records, 2019

Tracklisting:

 1. Lunatic
 2. Feared
 3. Fake As Fuck
 4. Full Of Hell
 5. Disgusting Lust Of Madness
 6. Assassins
 7. Back Beats
 8. Call For Resistance
 9. Martyrium
 10. Human Waste
 11. Violent Creation
 12. Savage Killer
 13. Mental Anxiety

Line-up:

 • Manuel Harlander – Alles

Links: