Glemsel – Unavngivet

Aan het water in de Deense hoofdstad Kopenhagen zal wel menig plan gesmeed zijn, nu en in tijden daarvoor. Misschien is alzo deze nog jonge band, Glemsel, ontstaan. De EP Unavngivet is het eerste wapenfeit. Het is een donker zwart brouwsel geworden, dat perfect in het verlengde ligt van wat we eigenlijk gewoon zijn te horen uit dit Scandinavisch land. Heerlijk ook dat het volledig in het Deens wordt geschreeuwd.

Dit trio blinkt niet uit in opgepoetste en blinkende nummers, nog zijn ze een fan van loepzuivere producties. Het is een voorzichtig ruisend, smerig werkje geworden. Hoop en al zeven nummers staan dicht tegen elkaar gepakt. Er is maar weinig tijd voor contemplatie want de heren houden er veelal de snelheid in. Wat niet wil zeggen dat een mid-tempo ritme of een trage sleper uit de weg wordt gegaan. Luister bijvoorbeeld naar het voorzichtige akoestische intermezzo Ligegyldigheden. De riffs en melodielijnen zijn hartstikke eenvoudig maar alzo wel erg efficiënt. Neem nu Moders Gråd, een nummer dat opent met een huilende dame, kent weinig riffvariatie en lijkt net daardoor en het patroon van herhaling, wat saai te zijn maar niks is minder waar. Het voorlaatste nummer En Sidse Bøn doch ook de afsluiter Rædsel worden in ware ranzigheid afgewerkt. Opvallend hier is de schurende stem van de heer Iversen, alsof hij in hoogst eigen persoon de Duivel moet oproepen aan deze zijn voordeur.

Voor een eerste EP is dit een meer dan aangename kennismaking. Je hoort dat deze drie heren heel wat potentie hebben, dat ze de instrumenten erg goed beheersen en dat zo al snel een eigen geluid wordt gevonden en dat is een pluspunt. Heel wat bands slagen daar niet in… Met andere woorden: zeker het beluisteren waard. Deze release toont aan dat de Denen heel goed weten hoe black metal moet gemaakt worden. Ik verwijs hiervoor ook nog even dunnetjes naar de release van Ildskær, Den Rædsomste Nat. Een plaat die handelt over één van de meest indringende gebeurtenissen in Kopenhagen.

Label:

Vendetta Records, 2020

Tracklisting:

  1. Dødsværk
  2. Ligegyldigheden
  3. Efterårsvinde
  4. Moders Gråd
  5. Afsked
  6. En Sidste Bøn
  7. Rædsel

Line-up:

  • Joachim Højer – Drum
  • Sune Pedersen – Gitaar, zang
  • Asmund Iversen – Zang, gitaar, bas

Links: