Glaukom Synod – Ectoplasmic Revelations

Nu zijn we het beu. Dat is nu de ‘tigste keer dat we iets in de maag gesplitst krijgen onder een totaal andere noemer dan wat het eigenlijk is. Glaukom Synod zou op Ectoplasmic Revelations extreme industrial metal moeten brengen. Uit Frankrijk dan nog. Ectoplasma schijnt trouwens iets te zijn dat geesten afscheiden. Dat verklaart iets, want wie dit metal (en bij uitbreiding zelfs muziek) noemt, ziet spoken.

Al wat wij aan gitaar – toch een redelijk essentieel element in het metalgenre – ontwaren zijn tien seconden in het eerste nummer en de waanzinnige noisegrindcrash Glykom Synod VS Insane Order. Totaal gedeformeerde nonsens, maar het is dan toch een gitaar. De rest is willekeurige geluidjes en loops die niets met elkaar te maken hebben op zwaar overstuurde, tegen elke ritmische logica in botsende Thunderdomebeats.  Soms boormachinesnel, dan weer helemaal door elkaar gedraaid.

“Maar Zware Metalen”, horen we de elitaire hipsters voor wie het allemaal geen metal hoeft te zijn al komen, “de leden van Glaukom Synod vertellen hier een diep emotioneel verhaal over dat ze zich gevangen voelen in een vagevuur. En over hoe ze niet dood en niet levend proberen te ontsnappen uit een elfendertigste dimensie en daarbij uit elkaar gereten worden tot moleculen. En hoe die moleculen weer in een andere levensvorm morphen naar de werkelijke wereld. En hoe ze bij het onthullen van hun nieuwe zelf ectoplasma afscheiden.”

“Dat zal allemaal wel zijn” hebben we daarop te zeggen, “maar het blijft natuurlijk gewoon een op hol geslagen recyclagemachine die willekeurig autowrakken aanvalt met een elektronische eiermixer en al doende de ene kortsluiting na de andere veroorzaakt.” Op een bepaald moment zou het ook  een container met oud ijzer kunnen zijn, die met middelpuntvliedende kracht rond z’n eigen as spint. Uiteraard met inbegrip de onvermijdelijke Nintendo-restanten.

Tenzij je vindt dat iemand die door een geluidsbibliotheek bladert en alle geluidjes eens met de natte vinger aantikt een groots muzikaal meesterwerk aan het maken is, kan je onmogelijk met uitgestreken gezicht zeggen dat dit moet kunnen. Stel dat je dat toch nog over de lippen krijgt, wacht dan maar totdat de Tarzan-kreet van Jungle Glaukom Fever het al helemaal belachelijk maakt. Wees gerust dat we in deze Coronatijden zelfs liever een feest bezoeken, wild tongzoenend met iedereen die maar wil, dan deze cd nog eens te moeten doorstaan. Om nog maar te zwijgen van al dat ectoplasma dat die fantoommetal hier heeft achtergelaten. Wast er lastig af.

Score:

20/100

Label:

Visceral Circuitry, 2020

Tracklisting:

 1. Introduction To The New World (Repeat Again)
 2. Hanged From The Inside (Post Modern Suffering)
 3. The Taurus (Cosmic Tribulations)
 4. Subliminal Master Song (Obliterated)
 5. Demembrablia (Voyage, Blood & Remembrance)
 6. Sodomized By The Past
 7. Clouds Of Glaukomation – Part 2
 8. Baphometic Ruminance & Clerical Decerebration
 9. Glykom Synod Vs Insane Order (remix)
 10. Womb Prosthesis / Teethgrinded In Eternity
 11. Visions Of A Necrophile (The Tangerine Rest)

BONUS: Vampires And Gorgeous Throats (demo uit 2016)

 1. Dronocosm (Intro)
 2. VAMPIRES (Absolute Self Obliteration)
 3. Jungle Glaukom Fever
 4. Ejaculahydron Tricephalis
 5. Throattomb
 6. Obsoloz Omogr v1.0.5
 7. The Iron Tongue (Razors In Your Mouth mix)

Line-up:

 • Anoniem

Links: