Girls in Synthesis – Now Here’s An Echo From Your Future

Girls in Synthesis is een band uit Londen die DIY/Hardcore maakt. Op een heel verfrissende manier is dit debuut een soort experimentele mix van klassieke punk, jazz (ja echt) en hardcore. Een aanrader om dit album eens erbij te pakken en een kans te geven. Een debuut dat zowel liefhebbers van Queens of the Stone Age als Crass aan kan spreken. Iemand zei nog: ‘Sleaford Mods‘. Die persoon had gelijk, want ook hier tref je dat soort minimalisme aan.

Snel denk je dan: ‘Oh, het is weer zo’n typische punkband’. Hier niet! Met een uitstekende instrumentbeheersing weet de band experimentele songs te schrijven die een amalgaam van modern en klassiek vormen. De newwave-vocalen hebben een lekker effectje en dat typische accentje, wat toch onlosmakelijk bij dit type punk hoort. De afwisseling met de rauwere vocalen komt gelegen. Je vindt hier geen laffe songs ook, het is knallen op Arterial Movements, Pressure, Cause For Concern, Coming Up For Air, en de geweldige afsluiter Tirades Of Hate And Fear.

Op de andere nummers vindt u ook geen soft gedoe, maar wel wat meer contemplatie en meer ontdekking. De sappige riffs vliegen om je oren en de mix is lekker dynamisch. Het gitaarwerk is behoorlijk experimenteel, in een opvallende tuning. Op een liedje als Human Frailty worden voorzichtig wat alarmgeluiden opgezocht in de brug. Een van de meest opvallende onderdelen van dit album, met jazzy ondertonen. Net als bij The Images Agree waar de band van dissonant experiment in harde triolen rolt, en daarna een ruisend outro. Zo ook een jazzy trompetimprovisatie op Set Up To Fail, dat het meest afwijkende onderdeel van Now Here’s An Echo From Your Future vormt. Het drumwerk is punky, en niet al te gecompliceerd, waarbij de beste man vrij staccato zijn trommels aantikt. Die strakheid geeft een solide laag onder de muziek. Hij is daarbij niet al te aanwezig, waardoor hij niet onnodig ruimte inneemt, maar juist ruimte creëert en ondersteunt.

Een lesje in ‘Hoe maak ik geen saai DIY/Hardcore-album’. Kijk mensen, dit is punk zoals dat in 2020 hoort te klinken. Een keihard eigen gezicht, met niet echt boosheid, maar eerder oprechte verontwaardiging erin. Dit is geen band die zich verliest in experimenteel geneuzel, maar het juist weet om te buigen naar echte en coherente songs. Hopelijk is dit inderdaad een echo van de toekomst, want hier moeten we meer van hebben. Luistertips: Arterial Movements, The Images Agree, Cause For Concern, Tirades of Hate and Fear.

Score:

85/100

Label:

Harbringer Sound, 2020

Tracklisting:

 1. Arterial Movements
 2. Pressure
 3. The Images Agree
 4. Scrapped
 5. Human Frailty
 6. They’re Not Listening
 7. Cause For Concern
 8. Coming Up For Air
 9. Set Up To Fail
 10. Tirades of Hate and Fear

Line-up:

 • John – Vocalen, basgitaar
 • Jim – Vocalen, gitaar
 • Nicole – Drums

Links: