Ghostbound – Extended Play For My Sweet Mary Thyme

Gedurfd, deze EP van Ghostbound. Deze vier heren afkomstig uit Brooklyn, Verenigde Staten van Amerika, brengen Extended Play For My Sweet Mary Thyme uit via Red Nebula Records. Het is een boeiende mix van verschillende stijlen. Er kunnen rock, pop, punk en blackmetalinvloeden teruggevonden worden. Werk het geheel vervolgens af met een gepaste post-saus en je bent er. Deze EP is de opvolger van All Is Phantom, de debuutplaat uit 2018. De thematiek waar alles rond draait op deze EP is de zee, hoe kan het ook anders met deze titel en dito artwork.

Wat een opener is We Are Already At The Sea! Erg sterke melodieuze blastriff als starter! Het vervolg is innovatief in die context dat je van een pure blackmetalopener terechtkomt in een walsend rocknummer. De zang van de heer Head is beklijvend, warm, emotioneel geladen en verpakt het geheel met het nodige gevoel. Een akoestische gitaar brengt een walsend, meanderend thema aan dat samen met de speciale stem van Head, het nummer Ada, Age Of Eight tot het favorietje op deze EP maakt. Heerlijk soleerwerk ook, luister ook naar de bas die totaal de andere kant lijkt uit te gaan.

Vervolgens verslapt mijn aandacht wat bij het aanhoren van Bosun’s Lament. Een eerder op rustige golven klotsend, gezapig rocknummer. Op zich een rustpunt op deze EP, kent ook wel zijn plaats, doch is iets minder boeiend dan de rest. De heren slagen erin om in het thema te blijven. Door middel van goed gevonden orkestraties en synth-composities plakken ze de vijf lange nummers, aan elkaar. For My Sweet Mary Thyme wordt het water ingeduwd door een door bas- en drumgestuurd thema. Vervolgens laat het zich golven op het water maar maakt het alzo toch te weinig indruk. Het afsluitende Seaward drijft en dobbert en past perfect in het geheel. Een atmosferisch nummer om mee te eindigen. De EP eindigt helemaal zoals hij begon, met het geluid van golvend, klotsend zeewater.

Een boeiend, gedurfd werkstuk. Zeker het beluisteren waard voor zij die een iets openere geest hebben en niet te veel in hokjes denken. In de verte doet het me soms aan Impure Wilhelmina denken of aan een rustiger, minder door distortion gitaar geladen, broertje van Deathwhite.

Label:

Red Nebula Records, 2021

Tracklisting:

  1. And We Are Already At The Sea
  2. Ada, Age Of Eight
  3. Bosun’s Lament
  4. For My Sweet Mary Thyme
  5. Seaward

Line-up:

  • Alec A. Head – Zang, gitaar
  • Talha Alvie – Gitaar, synth
  • Noa Shaul – Bas
  • David E. Richman – Drum

Links: