Ghost – Prequelle

Ik ben best een fan van Ghost. Een relatief oude ook nog. Ik zag de band in het oude Tivoli in Utrecht toen het tweede album, Infestissumam, net uit was. Op FortaRock in 2014 was de band nog een act die in de schaduw stond van Behemoth, Trivium en Gojira. Pas daarna steeg het Zweedse gezelschap naar ongekende hoogten en stond het pas heel laat in de avond op festivals geprogrammeerd.

Waarom deze non-informatie voorafgaand aan een albumreview? Om mee te geven dat deze review is gemaakt vanuit het hart en niet in het kader van het de laatste tijd populaire Ghost-bashen. En dat hart, beste lezer, dat hart bloedt. Want wat de heer Tobias Forge (tegenwoordig onder het pseudoniem Cardial Coppia) met zijn leger inhuurmuzikanten aflevert, slaat he-le-maal nergens op en zou eigenlijk helemaal niet meer op deze site thuis moeten horen. Want een beetje liefhebber van de hardere muziek kan helemaal niets met Prequelle, de vierde boreling van Ghost.

Het begint goed, met het lekkere creepy intro Ashes. Rats kennen we al en is een lekker Ghost-nummer, duidelijk. Faith is een fijne up-tempo track dat wel een voor Ghost-begrippen echter veel te optimistisch toontje heeft. Het is een voorbode van wat komen gaat, want See the Light is een draak van een nummer waarin frontman Forge lijkt af te rekenen met zijn voormalige bandleden met wie hij in een gerechtelijke clinch ligt (‘Everyday that you feed me with hate, I grow stronger’) en op die manier zomaar een track van Taylor Swift had kunnen zijn, buiten het orgel dat in het tweede deel voorbij komt. Miasma is het op één na langste nummer van de plaat en is een instrumentale. Fijn te horen dat de inhuurmuzikanten een leuk deuntje kunnen spelen, maar het voelt als een vuller. En dan komt er ook nog een saxofoon voorbij. Rot eens op Ghost, als we dat willen horen gaan we wel naar Candy Dulfer, veel leuker om te zien.

Het dieptepunt is het echter niet, dat is voorbehouden aan Dance Macabre. Het liefdesliedje is best leuk als geintje op een EP en heeft een leuke clip, maar dit mag de veters van nummers als He Is, Ghuleh / Zombie Queen of Monstrance Clock nog niet eens aanraken. Laat staan strikken. Het intro van Pro Memoria zou het goed doen in De Efteling, maar ontpopt zich daarna gelukkig tot een fijne, licht venijnige track. Een hoogtepunt op dit magere album. Witch Image is daarna een gemakkelijk niemendalletje, een meezinger gemaakt voor live-optredens. Helvetesfönster is het tweede instrumentale nummer, de langste track op Prequelle. Het klinkt aanvankelijk als de soundtrack voor een sprookje en dat trekt wel bij, maar tegen het einde dwalen je gedachten weer af naar betere Ghost-tijden. Life Eternal is een welkome afsluiter omdat het een overbodige popsong is die een overbodige popplaat stopt.

Na drie heerlijke albums heeft Ghost-allesbepaler Tobias Forge zijn hand overspeeld, zoveel is duidelijk. Wat de rol van de eerdere Nameless Ghouls aanvankelijk was, zal de rechtszaak uitwijzen, maar als we ervan uitgaan dat Forge het nu allemaal alleen bepaalt dan lijkt dat geen goed idee. Prequelle is gewoon slecht. De hardere muziek is met een lamp nog niet te vinden, het duistere occult-mystieke dat Ghost zo bijzonder maakte is grotendeels verdwenen en de paar songs die er bovenuit steken zijn slechts een magere toevoeging aan de banddiscografie. Bovendien mag je je als luisteraar afvragen hoe serieus je genomen wordt als er op een plaat met een totale speelduur van nog geen veertig minuten twee instrumentale nummers met een lengte van ruim elf minuten staan. Prequelle doet simpelweg afbreuk aan wat Ghost de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Laten we bidden tot welke god dan ook dat dit een eenmalige vergissing is.

Score:

50/100

Label:

Loma Vista, 2018

Tracklisting:

 1. Ashes
 2. Rats
 3. Faith
 4. See the Light
 5. Miasma
 6. Dance Macabre
 7. Pro Memoria
 8. Witch Image
 9. Helvetesfönster
 10. Life Eternal

Line-up:

 • Cardinal Copia – Vocalen
 • Papa Nihil – Saxofoon
 • Nameless Ghoul – Gitaar
 • Nameless Ghoul – Gitaar
 • Nameless Ghoul – Bas
 • Nameless Ghoul – Drums
 • Nameless Ghoul – Keyboard

Links: