Ghost – Opus Eponymous

Ghost – Opus Eponymous
Rise Above Records, 2010

Was het eerst de beurt aan de rock ’n roll en daarna aan de glam om te hypen in het retro-gebeuren, de laatste maanden is het de beurt aan de occulte 70’s rock. The Devil’s Blood, Blood Ceremony, Jex Thoth, Sabbath Assembly en Witchcraft zijn zo maar een aantal namen die naar voren springen en daar voegt zich nu het Zweedse sextet Ghost bij. Met Opus Eponymous brengt de band zijn eerste album uit. Inspiratie werd vooral gevonden in de vroege zeventiger jaren van de vorige eeuw en in het succes van Devil’s Blood. Verder doet men er alles aan om zo geheimzinnig mogelijk over te komen en is er in hoge mate sprake van kopieergedrag en jatwerk. Het is echter best een goede plaat die ze nu uitbrengen.

Het is niet mijn gewoonte om met namen te gooien en dat heb ik bovendien hierboven al gedaan met bands uit het heden. Ik begin er dus niet eens aan om jullie te vertellen wat er allemaal aan band-invloeden uit het verleden te horen is, ook al ben ik de enige in het schrijversteam alhier die recht van spreken heeft betreffende muzikale jeugdherinneringen uit de late zestiger en vroege zeventiger jaren. Ghost lijkt met het logge gitaarwerk, heldere zang, koortjes, horrorinvloeden, orgeltjes, eenvoud en vlakke productie zo weg gelopen uit die tijd. Ook de hoge meezingfactor bij de wat slepende refreinen grijpt daar naar terug. Daarnaast zijn er ook wel wat elementen uit de psychedelic rock en vroege black metal te vinden

Waar al het geheimzinnige gedoe goed voor is weet ik niet, maar het zal wel met marketingstrategie te maken hebben. Met paint en gewaden met grote kappen staat men bijna roerloos op het podium en ook na een uur zoeken kan ik alleen maar vermoedens uiten over de line-up. Al die flauwekul er omheen vind ik maar niks. Dan liever iets echt occults of horrorachtigs doen, dan wordt het nog leuk. Alles is retro, muziek, artwork en uiterlijk vertoon. Neemt niet weg dat het best een heel aardig gemusiceerd, gezongen en geproduceerd geheel is. De mannen van en rond Ghost beweren zelf dat ze de rocksensatie van de komende tien jaar worden. Ik waag dat te betwijfelen, maar de muziek is best leuk en het zeker waard om eens gehoord te worden. Gewoon eens met geopend vizier gaan luisteren naar Opus Eponymous.

Tracklisting:
ghost

  1. Deus Culpa
  2. Con Clavi Con Dio
  3. Ritual
  4. Elizabeth
  5. Stand By Him
  6. Satan Prayer
  7. Death Knell
  8. Prime Mover
  9. Genesis

Links: