Gewapend Beton – Big Dumb Kids

Gewapend Beton – Big Dumb Kids
GSR Music, 2011

Het gaat Gewapend Beton voor de wind. Begonnen in 2003 als 14-jarige snotneuzen in de Amsterdamse punkscene, is de faam van de band met dank aan vele binnenlandse optredens, een prima full length (17 Until We Die, 2007), een EP (Empty Batteries, 2009), en meerdere Europese tours flink gegroeid. En nu is er dus Big Dumb Kids, de eerste release op hun nieuwe thuisbasis GSR. Op het eerste gezicht misschien een merkwaardige keuze, gezien het metalcore-/stoere mannengehalte van een groot deel van de bands daar, maar minder vreemd wanneer je bedenkt dat de band de afgelopen jaren diverse malen het podium deelde met vaste GSR-klant Backfire! (onder meer tijdens hun afscheiddsshows) en het label geen last heeft van oogkleppen.

Big Dumb Kids is de volgende stap in de evolutie van de embryo punx. De heren zijn inmiddels vroege twintigers, druk bezig de wereld te veroveren onder hun eigen voorwaarden (World By Storm), nog steeds in alles een punkband, maar niet bang om ook kritisch naar zichzelf en de eigen generatie te kijken (de titeltrack).

De muzikale basis is nog steeds een mix van oude punk en hardcore zoals het begin jaren ’80 gespeeld werd, maar de band heeft de horizon wel iets verbreed. Over een aantal songs is een flinke Motörhead-saus gegooid en er is meer melodie in de nummers verwerkt. Experimenteerdrang is te horen in King Of Kings, dat klinkt als een standaard Gewapend Beton-song, totdat halverwege gas terug wordt genomen en er een onheilspellende, haast psychedelische 70’s rockriff wordt ingezet, waarna langzaam wordt opgebouwd naar een mokerharde climax. Met gemak het beste nummer op de plaat, waarmee de band aantoont niet alleen qua leeftijd en ervaring te zijn gegroeid, maar dat ze ook betere songschrijvers zijn geworden.

Dit niveau wordt niet op de hele plaat gehaald. Louter goede nummers, maar een aantal tracks mist gewoon net dat beetje extra om er een instant klassieker van te maken. Voor een deel wordt dit veroorzaakt door een euvel waar meer punk- en hardcorebands last van hebben: De enorme kracht die Gewapend Beton live heeft komt op plaat niet over. Het klinkt net wat te braaf en ingehouden. De gitaren hadden wat meer power mogen hebben en het geheel had best een beetje mogen rammelen (wat je ook kunt uitleggen als compliment aan de uitstekende instrumentenbeheersing van de band). Gemengde gevoelens dus: Big Dumb Kids is een goede plaat, en een album dat steeds beter wordt hoe vaker je ‘m draait, maar ik had op net iets meer gehoopt.

Tracklisting:

Gewapend Beton - Big Dumb Kids

 1. Big Dumb Kids
 2. Killing Nights
 3. An Idiot’s Pride
 4. World By Storm
 5. King Of Kings
 6. Thanks For Nothing
 7. Gotta Run
 8. The Way Is Paved
 9. Milfwhore
 10. No Man Can Serve Two Masters

Line-up:

 • Douwe Truijens – zang
 • Oeds Beydals – gitaar
 • Renco Terweij – bas
 • Ming Boyer – drums

Links: