Geld – Currency // Castration

Als reactie op de moderniseringsslag die veel bands tegenwoordig doorvoeren in hun geluidsmix, ontstaan er uiteraard ook tegenpolen die juist het tegenovergestelde doen. In plaats van alles compleet dicht te plamuren, ieder minuscuul foutje systeemtechnisch weg te poetsen en feitelijk het complete geluid daarmee op te blazen, kiest het Australische Geld ervoor om een recht voor zijn raap aanpak te hanteren. Luister het derde album Currency // Castration een keer en je weet dat het live exact zo zal klinken. Met Relapse Records heeft het viertal een nieuw onderkomen gevonden en dat zou weleens de extra duw in de rug kunnen zijn die nodig is.

De wortels van Geld liggen bij punk en hardcore. De band is overduidelijk beïnvloed door collega’s die in de jaren ’80 de scepter zwaaiden. Toch bevat de kort maar krachtige aanpak van Currency // Castration veel meer invloeden en zo zouden we het gezelschap met alleen de hokjes van punk en hardcore tekortdoen. Zodra de intro Currency van start gaat zou je namelijk denken dat we naar Deathcrush van Mayhem luisteren. Met onheilspellende riffs en een schelle doch gruizige productie speelt het viertal meteen open kaart en laat het horen wat je van de komende twintig minuten mag verwachten. De bak opgefokte herrie vol met adrenaline start vanaf Chained To A Gate en zakt zelden naar een lager, minder aangrijpend tempo. De knorrende baslijnen doen dikwijls punkerig aan, maar het furieuze karakter en de noise-achtige aanpak tijdens Cut You Down, Clocks Keeps Crawling en Fog Of War doen tegelijkertijd ook denken aan Dropdead en Magrudergrind. Smerig, ongepolijst en heerlijk rechttoe rechtaan, schitterend in al zijn eenvoud.

De jankende gitaar tijdens het nijpende The Fix Is In brengt de urgentie naar zijn hoogtepunt waarna de old school hardcore tijdens Hanging From A Rope een welkome rustpauze biedt. Wanneer slechts tien minuten aan muziek je al naar zoiets doet verlangen, zegt dat genoeg. Het is weliswaar van korte duur, want de trein raast onoverkomelijk en snoeihard door met onder andere Gas Of Corruption en Success. Songs die louter geschreven lijken te zijn om je gehoorgang te terroriseren. Zodoende is Currency // Castration een plaat met tweeëntwintig minuten aan muziek die is teruggebracht naar de kern, maar daardoor wel uitblinkt in effectiviteit. De Amerikaanse bands Gel en Scowl brengen momenteel ook een goede ode aan de oude school, maar wanneer dat resultaat nog iets te rustig is voor je, ga je beslist je gading vinden bij de mannen van Geld. Shut up and take my geld!

Score:

79/100

Label:

Relapse Records, 2023

Tracklisting:

 1. Currency
 2. Chained To A Gate
 3. Cut You Down
 4. Clocks Keep Crawling
 5. Fog Of War
 6. The Fix Is In
 7. Across A Broad Plain
 8. Hanging From A Rope
 9. Gas Of Corruption
 10. Succes
 11. Secret Prison
 12. Castration

Line-up:

 • Al Smith – Vocalen
 • Cormac O’Siochían – Gitaar
 • Pete Dupree – Basgitaar
 • Thomas Rowley – Drums

Links: