GEIST – Swarming Season

Welkom in de Crusty Crab, wat zou u willen bestellen? Doe maar een flinke schotel hardcore/crust uit Newcastle upon Tyne, graag in de vorm van GEIST met het album Swarming Season. Een excellente keuze! Warm uw nek vast even op, trek uw legerkisten aan, tatoeëer een lullige tekst op uw voorhoofd en zwaai alvast uw armen, dan zijn we zo bij u terug met deze boosaardige maaltijd!

Acht nummertjes, boordevol energie, en slechts een speeltijd van 26 minuten. Van D-beat tot regelrechte punk en hardcore komt de band de wereld in smijten. De nummers zijn gevarieerd en maken dit een aangename luisterzit. De teksten op Swarming Season zijn geïnspireerd door het werk van George Orwell. Chris Colohan (onder meer SECT, Burning Love) heeft nog wat vocalen geleend voor dit album. De mix is dynamisch en voedt uitstekend het agressieve geluid van dit album. De vocalen staan er met een beetje oversturing op, maar dat voegt alleen maar waarde toe in dit geval.

Misantropie en agressie zijn de toverwoorden. In hapklare brokken levert de band een afwisselende partij herrie af. Sleep Deprived is een mooi voorbeeld van hoe woest deze band kan klinken. D-beat, breakdowns en volgepropt met vette riffs. De vocalen zijn over de top en Chris Colohan zet met zijn boze stem de agressiemeter nog een standje hoger. De band zet echter intermezzo’s in en bouwt rustig op, waarna de melancholie ervan afdruipt. Silent Hive is ineens een trage sloper met een melancholische, zwarte lead en briesend drumwerk. Ian Hunter schreeuwt de longen uit zijn lijf met lange uithalen. De apocalyps is nabij. Buried Language start dissonant met een inleidende scheldkanonnade, waarna de D-beat overneemt. Wat een heerlijk opgefokt drumwerk zit er in deze release. De rammelende riffs jagen de boel op, waarna wederom een welverdiend intermezzo wordt ingebouwd. Prettig geschreven nummers, die goed weten te doseren, maar toch goed in elkaar overlopen.

Mag het ietsje meer agressie zijn? Ja, dat mag van deze band. GEIST maakt harde, agressieve crust met hardcorevocalen en D-beat tot trage doomy intermezzo’s. Een zeer afwisselend werkje, maar rauw en scherp tot op het bot. De kosten bedragen slechts vijf pleuro voor de digitale versie van deze sterrenmaaltijd. Kopen zeg ik.

Score:

84/100

Label:

Cursed Monk Records, 2019

Tracklisting:

 1. Unnatural Selection
 2. Western Medicine
 3. Breathe Soundless Light
 4. Sleep Deprived
 5. Election Day
 6. Silent Hive
 7. Kennel Cough
 8. Buried Language

Line-up:

 • Ian Hunter – Vocalen
 • Matt Phillips – Gitaar
 • David Youll – Gitaar
 • Luke Davison – Basgitaar
 • Jacque Read – Drums

Links: