Gehtika – This New World

Gehtika – This New World
Eigen beheer, 2010

In een genre waar veel bands de middelmaat niet weten te overstijgen is het moeilijk om als beginnende band een veelbelovende indruk achter te laten. Gehtika probeert dit met hun tweede EP, This New World, te doen door metalcore met thrash en NWOAHM-invloeden te spelen. De band haalt verder zijn inspiraties van Lamb of God, Pantera en The Black Dahlia Murder.

Dat deze in Engeland gevormde band over zelfkennis beschikt mag het nagegeven worden. Naast Throwdown heeft ook Gehtika besloten om Pantera na te apen en dit is het best merkbaar in de gezongen delen van de refreinen en de ietwat geforceerde screams. Voeg hier vervolgens een flinke scheut typische Ashes of the Wake-riffage van Lamb of God aan toe en het plaatje is compleet. Het geheel klinkt herkenbaar en een eigen identiteit is ver te zoeken. Doet de openingsriff van The Defect niet heel erg denken aan een Heaven Shall Burn-nummer, of de opening van Dead In… aan een typische track van Lamb of God?

Toch is het niet alleen kommer en kwel met deze EP. Ondanks het ontbreken van een eigen smoel zitten de nummers toch goed georganiseerd in elkaar. De solo’s zijn prima in orde en sommige riffs zijn écht goed. Het geluid van deze EP is rauw en bevat een aantal aardige en functionele breakdowns. Het is dan ook een discutabel geval of Gehtika het in zich heeft om een grote band te worden. Aan de ene kant weet de band te amuseren, maar aan de andere kant erg inwisselbaar. Met This New World toont Gehtika in ieder geval genoeg groeipotentie. Een luisterbeurt waard voor de fans van Lamb of God die niet zo veel geven om originaliteit.

Tracklisting:
Gehtika – This New World

 1. Intro
 2. Gods of Death
 3. The Defect
 4. Dead In…
 5. In The Face of Weakness
 6. Condemned to Fail
 7. Black Tie

Line-up:

 • Scott Allen – Gitaar, zang
 • Jonty Bott – Gitaar, zang
 • Chris Marshall – Bas, zang
 • Dean Hemming – Drums

Links: