Gefrierbrand – Weltenbrand

Een cd van een Duitse band die begint met een luchtalarm, machinegeweervuur en een stuk gesproken tekst. Dan gaan de wenkbrauwen toch even de lucht in… Het lijkt alleszins mee te vallen en ook links georiënteerde luisteraars kunnen blijven lezen en naar Gefrierbrand luisteren. Volgens de biografie zijn de teksten destructief, kritisch en humoristisch (het grapje over Duitsers en humor zal ik hier niet maken).

Allez, de muziek dan. Gefrierbrand is lastig in een hoekje te duwen. Zelf heeft de band het over brutal black metal. Nou, met dat black valt het wel mee, maar brutaal is het zeker. De nummers zijn niet eenvoudig van opbouw, maar dat houdt de spanning er in. De overgangen zie je niet altijd aankomen, hetgeen als een positief punt gezien mag worden. Het klinkt hier en daar als Motörhead die een wat ingewikkelder nummer probeert te schrijven.

Fabula Realitas en het daaropvolgende Vanitas zijn lekker melodieus en groovend, met een prima rasperige en schreeuwerige stem er overheen. Meer van dat graag! Gelukkig wordt dat geleverd in onder andere Heilige Nacht en Goldstadt, een van de betere nummers op Weltenbrand.

Binnenkort gaat Gefrierbrand op tour, waarbij men ook België en Nederland aan zal doen. Een goede gelegenheid om deze tweede cd te promoten. Knap ook, want de band moet het zonder (support van) een label stellen.

Tracklisting:gefrierbrand

 1. Intro
 2. Das Märchen vom Krieg
 3. Ideeenreich
 4. Fabula Realitas
 5. Vanitas
 6. Jahrhundert
 7. Trauma
 8. Heilige Nacht
 9. Last Call
 10. Goldstadt

Line-up:

 • Tom Seyfarth – Vocalen
 • Säsch Dummann – Gitaar, vocalen
 • Frosch (Julian) Fröschle – Gitaar
 • Dennis Köfeler – Basgitaar
 • Yannick Argast – Drums

Links:

Score:

79/100