Gazpacho – Night Of The Demon

Gazpacho – Night Of The Demon

KScope Music, 2015

Het is natuurlijk de doodsteek voor een objectieve review om dé Gazpacho-adept van de redactie te vragen om de meest recente uitspatting van de Noorse postproggers van een beoordeling te voorzien. Niet alleen zijn mijn praatjes over de plaatjes van deze band zonder uitzondering positief, het laatste studio-wapenfeit van de band, , haalde bij mij de eerste plaats in mijn jaarlijst van het afgelopen jaar. En nu is daar dan de cd/dvd van een concert van de tournee naar aanleiding van die plaat. Night Of The Domn heet het kleinood en het is een behoorlijk Nederlandse aangelegenheid geworden. Niet alleen is het optreden dat op het dvd-gedeelte wordt vertoond opgenomen in De Boerderij in Zoetermeer, ook de productie en camerabediening waren volledig in Nederlandse handen.

Het is niet de eerste keer dat Gazpacho met live-werk op de proppen komt. De laatste jaren zelfs met enige regelmaat. In 2010 verscheen de dvd/cd van het optreden op het prog-festival aan de Lorely (mooi woord voor dat gedeelte van de Rijn waar nog wel eens een vrachtschip de bocht mist) en in 2011 de aanzienlijk interessantere live-plaat London. Is Night Of The Demon dan van toegevoegde waarde? Toch wel. Niet in de laatste plaats doordat het optreden van de toch wel statische band dusdanig gefilmd is dat de band op zijn best uit de verf komt. En ook omdat de setlist naast het nieuwe werk van Demon toch een leuke verrassing bevat in de vorm van het oudje Dingler’s Horses.

Is dat genoeg om tot aanschaf over te gaan? Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. Wat stoort is dat het cd-gedeelte van Night Of The Demon selchts een deel van het optreden dat op de dvd verschijnt bevat. Wat was het voor moeite om het hele optreden over twee schijfjes uit te smeren? Daarnaast speelt de band, hoe goed ook, bijkans hetzelfde als zij op de plaat doet. Neem daarbij dat Gazpacho weliswaar een meer dan gemiddelde, maar zeker geen spectaculaire live-act is en je begrijpt mijn bedenkingen. Desondanks heb ik weer behoorlijk genoten van dit nieuwste product. En dat ga ik zeker nog vaker doen. Het is dat wij bij Zware Metalen voor live-platen of dvd’s geen scores geven. Anders wist je genoeg…

Tracklisting:
gazpacho

 1. Tick Tock (part I)
 2. Tick Tock (part II)
 3. Vulture
 4. Golem*
 5. I’ve Been Walking (part I)
 6. The Wizard Of Altai Mountains
 7. I’ve Been Walking (part II)
 8. Winter Is Never*
 9. Dingler’s Horses*
 10. Splendid Isolation
 11. Black Lily*
 12. Vera*
 13. Upside Down
 14. Massive Illusion
 15. * = alleen op dvd, niet op cd

Line-up:

 • Jan-Henrik Ohme – zang
 • Jon-Arne Vilbo – gitaar
 • Kristian Torp – bas
 • Lars Erik Asp – drums
 • Thomas Andersen – toetsen
 • Mikael Krømer – viool, mandoline

Links: