Gazpacho – Demon

Gazpacho – Demon

KScope Music, 2014

Sinds Night, een album van deze Noren uit 2007, ben ik tamelijk verslingerd aan Gazpacho. De ontspannen post-prog (een vies woord, maar een andere benaming kan ik zo 1,2,3, niet verzinnen) van dit gezelschap boeit mij mateloos.

Night is een verslavend album en helpt zelfs de meest geharde “insomniac” richting een “narcolept”. Waar ik mee wil aangeven dat de voor sommigen als slaapverwekkende muziek voor de ander als uitermate boeiende luisterstof kan worden ervaren.

Ik behoor tot de laatste groep. Al moet ik zeggen dat het laatste album, March Of Ghosts, maar ook Missa Atropos niet zo’n inpact heeft kunnen maken als Night of het daaropvolgende Tick Tock. Demon daarentegen is echter weer een schot in de roos.

Net als Night tikt Demon maar een beperkt aantal nummers. Nummers die toch nog bij elkaar opgeteld een speelduur van een klein uur bewerkstelligen. Op het eerste gehoor valt er weinig lijn in te ontdekken: het folky tweede deel van The Wizard Of Altail Mountain lijkt na meerdere luisterbeurten volkomen op zichzelf te staan.

Niets is echter minder waar. Gazpacho heeft in mijn optiek het meest consistente album gemaakt sinds 2007. Zelden heb ik zo veel moeite gehad om de muziek te kunnen duiden. Want wat is nu datgene dat mij iedere keer opnieuw een dikke drie kwartier weet te boeien? Ik geef me over: zelf luisteren is het devies! Kleine winstwaarschuwing: vond je voorgaande albums weinig dan zal Demon je ook niet bevallen…

Tracklisting:
gaxz

  1. I’ve Been Walking
  2. The Wizard of Altai Mountains
  3. I’ve Been Walking Part 2
  4. Death Room

Line-up:

  • Jan-Henrik Ohme – zang
  • Jon-Arne Vilbo – gitaar
  • Kristian Torp – bas
  • Lars Erik Asp – drums
  • Thomas Andersen – toetsen
  • Mikael Krømer – viool, mandoline

Links: