Gates of Ishtar – A Bloodred Path (heruitgave)

Gates of Ishtar, dat behoeft een lesje metalgeschiedenis. Blijkbaar zijn de heren in 2015 weer samen gekomen, maar het was in de tweede helft van de jaren negentig dat ze echt actief waren. De melo-death van deze Zweden bleef doorbeuken, terwijl Dark Tranquillity, In Flames en Soilwork de agressieknop zachter zetten. Bands als Gates of Ishtar, Sacramentum, A Canorous Quintet, Ebony Tears, In Thy Dreams, Sins of Omission, Withering Surface, Hypocrite en het geniale Chastisement gingen gewoon verder met het goede At The Gates-voorbeeld en bleven hun melo-death aanlengen met thrash en black. Gates of Ishtar leerde ik kennen aan de hand van diens tweede album The Dawn of Flames, dat via het machtige Invasion label verscheen in 1997, hetzelfde jaar als het monumentaal sterke deathrash-album Under the Blade van Defleshed, eveneens bij Invasion Records. Het debuutalbum van Gates of Ishtar uit 1996 verscheen destijds bij Spinefarm Records, toen ze daar nog nog niet zo naar verkoopcijfers keken. VIC, de Nederlandse deathmetalarcheoloog bij uitstek, brengt hem opnieuw uit.

A Bloodred Path was dus het begin van de Gates of Ishtar-saga, een verhaal dat gekenmerkt wordt door een focus op het melodische aspect. Dissection is duidelijk dé grootste invloed geweest op deze plaat, die bol staat van de oudschoolse Gothenburg-invloeden uit de eerste helft van de jaren negentig. Het geluid is vrij dun, geheel atypisch voor death metal, maar de grooves zijn wel al aanwezig, mede dankzij een sterk basgitaaraandeel. Brutaal is het absoluut niet, dit album moet het hebben van zijn sereniteit, melodische diepgang en venijnigheid in de zure vocale partijen. Niet alleen Dissection was een grote invloed, deze heren keken vaak af van Iron Maiden, W.A.S.P. (inclusief cover), en zelfs Manowar meen ik hier en daar te horen in de stijlelementen. Alle begin is moeilijk.

Persoonlijk blijf ik zweren bij The Dawn of Flames, maar het doet deugd om dit debuut eens te horen. Gates of Ishtar was zeker deel van de opmars van één van de fijnste substromingen in de metalgeschiedenis en ondanks de oerlelijke hoezen (ook At Dusk and Forever had er zo eentje) kan ik er nog steeds verliefd naar zitten staren. Leuk!

Label:

Vic Records, 2017

Tracklisting:

 1. Inanna
 2. Where the Winds of Darkness Blow
 3. The Silence
 4. Tears
 5. The Dreaming Glade
 6. When Daylight’s Gone
 7.  Into Seasons of Frost
 8. A Bloodred Path
 9. I Wanna Be Somebody (W.A.S.P. cover)

Line-up:

 • Oskar Karlsson – Drums
 • Mikael Sandorf – Keel
 • Andreas Johansson – Gitaar
 • Tomas Jutenfäldt – Gitaar
 • Niklas Svensson – Bas

Links: