Gatecreeper – Dark Superstition

Met Dark Superstition is de Amerikaanse deathmetalband Gatecreeper alweer toe aan album nummer vier en als we het promoblad mogen geloven, levert men hiermee het antwoord op Entombed‘s Left Hand Path en Dismember‘s Massive Killing Capacity. Het hoge woord kan er maar vast uit zijn lijkt me dan. Nog niet eerder verscheen er een albumreview van de heren op Zware Metalen en dat is wel bijzonder. Gatecreeper mogen we namelijk – samen met onder andere Frozen Soul, Tombstoner en Venom Prison – zeker zien als een van de belangrijkere bands binnen de nieuwe lichting van death metal. Een extra goede reden om deze nieuwe plaat van een review te voorzien. Dark Superstition verschijnt via Nuclear Blast Records, daar waar het eerder werk nog uitkwam via Relapse Records.

De koerswijziging van pure death metal naar death met meer Scandinavische melodie is in de fraaie opener Dead Star al direct te horen. De pakkende gitaarpartijen geven het nummer een gave In Flames-achtige vibe terwijl het tussendoor zeker headbangen geblazen blijft met krachtig en inspiratievol riff- en soleerwerk en woest drumgeknots. De balans tussen beide aanpakken staat haarfijn afgesteld waardoor er geen moment verveling toeslaat. De zeer degelijke strot van Mason past bij de muziek zoals het glazen muiltje dat bij assepoester deed en we mogen best stellen dat deze frontman een uitzonderlijk goed stemgeluid heeft voor dit genre. Tijdens het beklijvende The Black Curtain, Superstitious Vision en Flesh Habit zet Gatecreeper deze aanpak nog verder door en krijgen we memorabele melodielijnen, geserveerd op een bedje van melodeath die inderdaad duidelijk tegen het geluid van een Entombed aanhikt.

Daartegenover zetten de heren wat HM-2-kettingzagers van het niveau nekhernia gegarandeerd. Het slepende en vieze begin van Masterpiece Of Chaos en afsluiter Tears Fall From The Sky werken aanstekelijk en voortploegend gedijen de songs ook steeds sterker uit. A Chilling Aura mag dan melodisch beginnen met een opgewekt riedeltje, het kolossale en uptempo gebeuk dat volgt bewijst het tegendeel. Mistaken For Dead is nog wat ruiger waarin het melodieuze aspect nagenoeg achterwege gelaten is. Exact op momenten dat je denkt dat het iéts te langdradig begint te worden, gooit Gatecreeper er een plottwist in met bijvoorbeeld een fijn stukje soleerwerk, een tempoversnelling of juist vertraging. Wanneer alles perfect getrechterd is, resulteert dat in songs van het kaliber Oblivion. De rollende drums en het ronkende gitaarwerk maken het louter genieten voor de fans van old-school death metal.

Dark Superstition is een zeer fraai album geworden waarin Gatecreeper zijn eigen grenzen verlegt en tegelijkertijd laat horen dat een relatief nieuwe band niets onder hoeft te doen voor grootmeesters van vroeger. Of je die vaststelling deelt, zal er helemaal aan liggen of je de nostalgische gevoelens die destijds zijn ontstaan enigszins kunt loslaten. Vroeger was het immers ook niet zoals vroeger. Dit vijftal slaat een succesvolle brug tussen het heden en verleden en kan de jonge en oudere liefhebbers van death metal hoofdschuddend zij aan zij laten staan. Om hier te spreken over een moderne klassieker gaat wat te ver, maar mijn kop op het hakblok als deze plaat over een aantal jaar niet nog regelmatig gedraaid zal worden bij velen. Het zal mij dan ook niets verbazen als we Dark Superstition in veel jaarlijsten terug gaan zien. De mijne sowieso!

Score:

89/100

Label:

Nuclear Blast Records, 2024

Tracklisting:

 1. Dead Star
 2. Oblivion
 3. The Black Curtain
 4. Masterpiece Of Chaos
 5. Superstitious Vision
 6. A Chilling Aura
 7. Caught In The Threads
 8. Flesh Habit
 9. Mistaken For Dead
 10. Tears Fall From The Sky

Line-up:

 • Chase H. Mason – Zang
 • Eric Wagner – Gitaar
 • Israel Garza – Gitaar
 • Alex Brown – Basgitaar
 • Matt Arrebollo – Drums

Links: