Gatecloser – From the Wasteland

In tijden waarin bijna de hele metalscene op zijn gat ligt is het goed om te zien dat er toch nog hier en daar nieuwe bands opduiken. Zo brengt het Italiaanse Gatecloser zijn debuutalbum From the Wasteland nu uit. Zelf omschrijft de band zichzelf als een conceptuele metalband die thrash en power metal met elkaar combineert en daarnaast ook nog andere invloeden meeneemt. Dat kan met deze beschrijving op het eerste gezicht twee kanten opgaan: of het is waanzinnig creatief of het is een inconsistente warboel van verschillende stijlen. Tijd om te beluisteren wat we ons bij deze omschrijving moeten voorstellen.

Op tekstueel gebied is From the Wasteland een conceptalbum met als terugkerend thema de ‘gatecloser’, waarmee de tijd waaraan niemand ontkomt mee wordt bedoeld. Deze poortsluiter is de personificatie van de tijd die ons beoordeelt en uiteindelijk op het juiste moment allemaal komt halen. Op basis van dit concept is een elftal nummers uitgewerkt die voornamelijk draaien om wraak. In bijna elk nummer is iemand wat aangedaan, maar gelukkig is daar de gatecloser, die er wel even voor zal zorgen dat de daders niet aan hun straf ontkomen. De nummers hebben qua tekst hetzelfde thema, maar op muzikaal vlak hebben ze weinig met elkaar te maken.

Het is lastig om de muziek op From the Wasteland te vangen in een eenduidige beschrijving. Het album heeft met Bury Him Alive en White Bones  een lekker energiek begin en met name het eerstgenoemde nummer springt eruit met zijn steengoede riffs en een prima meezingbaar refrein. Live zal dat het ongetwijfeld erg goed doen, net zoals White Bones dat met het melodieus gezongen ‘wo-ho-ho’-outro als geen ander het publiek gaat meekrijgen. Het hele album overziend krijg ik echter de indruk dat de band iets teveel ideeën had. Gatecloser laat zich erg voorstaan op de diversiteit in de muziek en vindt dat dit ervoor zorgt dat elk nummer op het album makkelijk van elkaar te onderscheiden is. Deels is dit waar. We horen veel variatie op het album, maar soms ook wel erg veel variatie binnen eenzelfde nummer. Hierdoor ontbreekt de interne consistentie soms, zowel binnen de nummers als op het album als geheel. Zo zitten we het ene moment in een soort DragonForce-achtige sfeer (The Crow) om later in een ballad te belanden die niet had misstaan op een album van Scorpions (Take My Hand).

Toch weet het album me erg te bekoren. Het luistert makkelijk weg, het staat vol met toffe riffs, er zit een snel tempo in, het bevat veel blast beats en het heeft scheurende solo’s. Wat wil een mens nog meer zou je zeggen? Nou ja, misschien één ding. Een iets betere zang. De zang lijkt op de laatste nummers beduidend minder te zijn dan die op het eerste gedeelte van de plaat. Toffe nummers als Death Parade en Black March hebben aanzienlijk te lijden onder de prestaties van zanger Stefano Tarroni. En andersom, hij lijdt hoorbaar onder de te hoge zanglijnen van de nummers.

Toch heeft Gatecloser met From the Wasteland een prima debuut afgeleverd. Laten we hopen dat de band in de toekomst wat meer zijn eigen geluid weet te vinden en dan gaan we hier nog veel plezier aan beleven.

Score:

78/100

Label:

Sliptrick Records, 2020

Tracklisting:

 1. From The Wasteland…
 2. The Crow
 3. Bury Him Alive
 4. White Bones
 5. Take My Hand
 6. Will Of The Dark
 7. Blackout
 8. Death Parade
 9. King Of The New Dawn
 10. Black March
 11. …They Will March On

Line-up:

 • Stefano Tarroni – Zang, gitaar, toetsen
 • Matteo Corbara – Gitaar, achtergrondzang
 • Nicola Gavini Fiorentini – Basgitaar, achtergrondzang
 • Alessandro Cupici – Drums, percussie, achtergrondzang

Links: