Gary Moore – How Blue Can You Get

In februari was het al weer tien jaar geleden dat de Noord-Ierse gitarist Gary Moore overleed. Bij het grote publiek is Moore vooral bekend van het nummer Still Got The Blues waarmee hij een gigantische hit wist te scoren. Voordat Moore zich op de blues stortte had hij de nodige prestaties als rockgitarist achter zijn naam staan. Het meest interessante was zonder twijfel de tijd dat hij in die andere bekende Noord-Ierse act zat: Thin Lizzy. Ook de albums die Moore voor 1990 uitbracht onder zijn eigen naam bevatten stevig rockende nummers. Toch zal Gary Moore bij de meeste mensen voornamelijk bekend blijven als bluesgitarist.

Dit nieuwe album, How Blue Can You Get, zal daar op geen enkele manier verandering in gaan brengen. Het album bevat namelijk een achttal nummers die nog niet eerder zijn uitgebracht, maar de nummers zijn allemaal afkomstig uit zijn bluesperiode. Laat ik beginnen met te zeggen dat er wat mij betreft één nummer op dit album staat wat wel achterwege had mogen blijven. Looking At Your Picture combineert een deltabluesriff met een drum & bassbeat. Vooral die beat is een storend element in wat een emotioneel nummer had kunnen zijn over het gevoel dat je krijgt als je naar de foto van een dierbare kijkt. Hoe emotioneel het nummer had kunnen zijn, zo kil en afstandelijk voelt het nu.


Gelukkig laten de overige acht nummers horen dat Gary Moore heel goed wist hoe hij de emotie die bij de blues hoort weet over te brengen. Luister bijvoorbeeld naar de BB King-cover en titelnummer How Blue Can You Get. Elke toon van de gitaar draagt bij tot het verdriet dat omschreven wordt in de tekst. Wat ook opvalt in dit nummer is dat de bas lekker hoog in de eindmix staat. Dit klinkt echt geweldig en draagt bij tot dat gevoel van hartzeer. Terwijl de bas langzaam zijn noten doorspeelt, soleert Moore er met gevoel doorheen en weet de juiste snaren keer op keer te raken, zowel letterlijk als figuurlijk.

En als je denkt dat het bij dat ene nummer blijft dan heb je het mis. Ook nummers als Love Can Make A Fool Of You en Living With The Blues weten je te raken in hart en ziel en doen je beseffen wat een gemis het heengaan van deze muzikant is voor de wereld. Ik weet niet of deze nummers bedoeld waren voor een nieuw album of dat het oude “afdankertjes” waren, maar godzijdank dat de hele wereld ze nu kan horen. Gary Moore weet ook tien jaar na zijn overlijden nog steeds de juiste snaren te raken. How Blue Can You Get maakt voor iedereen weer duidelijk hoe erg Gary Moore gemist wordt.

Score:

95/100

Label:

Provogue Records , 2021

Tracklisting:

  1. I’m Tore Down
  2. Steppin’ Out
  3. In My Dreams
  4. How Blue Can You Get
  5. Looking At Your Picture
  6. Love Can Make A Fool Of You
  7. Done Somebody Wrong
  8. Living With The Blues

Line-up:

  • Gary Moore – Zang, gitaar

Links: