Gärgäntuah – Dödenlicht

Raaagh, raagh en blaaagh. Ik heb er zo lang mogelijk mee gewacht om deze online te zetten, omdat ik er weinig info over terugvond. Nu is het zover. Een demo van het Nederlandse Gärgäntuah verscheen zonet, om de zwartmetalen wereld te verwennen. Het betreft twee Nederlandse veteranen in de blackmetalscene, die anoniem wensen te blijven. Drie nummers brengen ze, die van superieure kwaliteit zijn. Vol nostalgie naar de jaren 1994 – 1996. Melodische en symfonische black, guur, Noors, goddelijk.


Pak je Blackend II verzamelaar er maar weer bij, want godverdomme wat wekt dit dingetje weer op van nostalgische gevoelens. Deze release had zo kunnen verschijnen op Moonfog Productions, No Fashion Records, Candlelight Records, Malicious Records. Dat doet het niet. In plaats daarvan krijgen we de kans van New Era Productions, GoatowaRex en Tour de Garde om het in te slaan. En dat zal nodig zijn. De ijsbijtende kilte rijst op uit de velden waarlangs je beneveld naar huis wandelt na een nacht doorzakken met drinkebroers, feest- en geestesgenoten. Lang vervlogen avonden waar het metafysische gevecht tegen de eindigheid van het bestaan, innerlijke demonen en tevergeefse queesten naar zingeving opnieuw tot leven komen. Nachthymnen, met majestueuze synthmystiek die doorheen de doornenkroon van ijzig snaarwerk en bittere screams heen schijnt, met melodieën als verleidelijke en bedwelmende sirenes richting onvergeeflijke rotswanden, met een lustopwekkende symbiose van hypnotiserende screams en koorzang met gitaarloops(heid). Blackmetalmagie!

Dit is de beste demo die ik dit jaar hoorde. Zonder twijfelen. Zowel voor hoogbejaarde blackmetalfans als voor liefhebbers van de Haeresis Noviomagi-kliek, ja zelfs wie oude Enthroned adoreert mag dit proberen. Heerlijk spul. Heerlijk!

Label:

New Era Productions, 2020

Tracklisting:

1. Ossaert
2. Nwylljocht
3. Ein (Outro)

Line-up:

  • Unknown – Drums, synths
  • Forgotten – Gitaar, bas, keel

Link: