Gaoth – Dying Season’s Glory

De Ier Fionn Stafford is reeds enkele jaren actief binnen Celtachor en had met Draìocht eigenlijk al een geesteskindje. Het is niet helemaal duidelijk of Gaoth dat project zal vervangen, maar in elk geval brengt de man ons hier eveneens atmosferische black metal.

Wat opvalt is dat heel wat nummers meteen richting de acht minuten gaan en dat bevalt me meestal wel binnen het atmosferische black metalgenre. Bands als Agalloch of Wolves in the Throne Room maken immers gretig gebruik van die lange nummers om een beklemmende opbouw aan te brengen. Je mag gerust stellen dat dit de grote afwezige is op dit debuut. Hier en daar krijgt het geheel wat Alcest-lieflijkheid mee, maar over het algemeen bezit deze portie atmosferische black metal veel te weinig energie, afwisseling en diepgang.

Stafford levert niet meteen een slecht debuut, deze atmosferische gitaren, heerlijk gekwelde keelgeluiden (op de lekkere titeltrack bijvoorbeeld) en sfeervolle akoestische momenten gaan er immers wel in, maar je weet dat er iets mis is als een uur aan atmosferische black metal wel twee uur lijkt te duren. Fijne stukjes hier en daar dus, maar het laat geen blijvende indruk na.

0007842630_10

Label:

Eigen Beheer, 2016

Tracklisting:

  1. Autumnal Breath
  2. Weeping of the Fens
  3. Gaoth
  4. Will of Mountains
  5. Waning of the Years
  6. Where Leaves Depart
  7. Astral Paths
  8. Dying Season’s Glory
  9. The Burning Horizon

Line-up:

  • F.S. – Alles

Links:

Score: 68/100