Galg – Teloorgang

Het is alweer van 2014 geleden dat we van dit Galg uit Nijmegen, Nederland iets mochten aanhoren. De band rond S, M en O die in zoveel andere bands dan wel projecten hun ding doen bracht in dat gezegende jaar naast twee EP’s ook een demo uit. Nu ruim tien jaar later komt dit trio met de hulp van het Belgische Consouling Sounds met Teloorgang op de proppen. Vier nummers zullen er rond je hals worden gehangen alvorens je het schavot mag betreden waarop de galg voor je in elkaar werd getimmerd.

De bedoeling van Galg is je te laten voelen dat je kan vervreemden of vervreemd bent van alles en iedereen rondom je. Weet je wat vreemd is? Dat dit geheel ook reeds tien jaar geleden werd opgenomen en nu pas het levenslicht ziet. S, M en O kennen we en dus ook hun voorliefde voor uitgesponnen riffs, melodieën, sleurende en slepende ideeën. En dat is ook helemaal wat je van dit Galg mag verwachten.

Het begint en start dus al met Hemeltergend. Het lijkt wel alsof dit viertal eigenhandig de hemel wat dichter tegen de aarde wil trekken, zo sleuren en slepen de thema’s die worden gebracht. Desolate zangpartijen die lijken verloren te geraken in deze confontratie tussen boven en onder maken het geheel mistroostig en mismoedig. Verwacht geen hoge snelheden maar een beukende kadans die resulteert in het je manu militari indrammen van een depressieve boodschap. De enige vrijheid die je krijgt is dat je zelf mag invullen over welk verdrietig thema je het zou willen hebben, een soort van Verzoeking dus. Maar voor je ondergedompeld en zelfs verdronken wordt in dat vijftien minuten durende, erg zware nummer, eerst nog de laatste maten van Hemeltergend met in de verte verstopt onder de onderaardse dissonante klanken, een saxofoonpartij.

Met Het Mes op de keel brengen de vier heren je vervolgens tot ongekende dronende laagtes. De stemmen klinken hier zo repetitief en monotoon – net als de muziek – dat je bijna verloren raakt in je eigen gedachtenstroom als je niet uitkijkt, en misschien is dit ook gewoon de bedoeling. Je voelt weinig of niets – wellicht nog wel het scherpe lemmet van het mes dat zachtjes je huid ter hoogte van je hals beroert. Een Doorn In Het Oog kan pijn doen, laat staan dat je een doornenkroon zou moeten dragen, wie verzint dat weer. Het nummer is een waardige afsluiter van een bevreemdende plaat.

Ik noem wel eens vaker dingen of zaken bijzonder, zeker wanneer ik er niet direct mijn vinger op kan leggen. Zo ook deze Teloorgang van het Nijmegense Galg. Diep dreunende depressieve, met doom metal en noise omgorde black metal, zo zou ik de kunstvorm noemen op deze plaat.

Score:

75/100

Label:

Consouling Sounds, 2024

Tracklisting:

  1. Hemeltergend
  2. Verzoeking
  3. Het Mes
  4. Doorn In Het Oog

Line-up:

  • M – Drum
  • O – Gitaar
  • S – Zang, gitaar

Links: