Fyrnask – VII Kenoma

Het in 2016 ook door Ván records uitgebrachte Fórn was mijn eerste kennismaking met deze Duitse blackmetalband Fyrnask, die telkenmale een mooi afgewerkt verhaal brengt en dit zowel muzikaal, tekstueel als ook grafisch. Ik herinner me die release als een digi-pack CD van zacht karton, met wat gouden inleg in de teksten en symbolen met daaromheen een zalmroze, kunstig karton voorzien van obscure esoterische symbolen.

VII – Kenoma is het nieuwe werk van dit vijftal. Het is me tot op heden wel onduidelijk wie wat doet binnen de band, maar het moet gezegd worden dat grondlegger Fyrnd nog altijd aanwezig is. Ditmaal graven de heren in het erg oude werk, Musibatname (‘The Book of Suffering’), geschreven door de Perzische dichter en mysticus Fariduddin Attar. Bijzonder boeiende materie als ik de meegeleverde informatie lees, doch te lang en te complex om verder over uit te wijden. Voor zij die graag diep graven, ga je gang.

Fyrnask heeft zich altijd gekenmerkt door black metal te verweven met een ritualistische ambient ondertoon opgemengd met drone, neoklassieke invloeden en eerder traditionele instrumentaties en vocalisaties. Ook nu vormt dit alles de basis van de nieuwe, vierde langspeler. Dit werd al meteen duidelijk bij het aanschouwen en vooral aanhoren van de meest recente clip bij het nummer Nidhamyrkr.

Drie jaar hebben de heren aan deze plaat gewerkt en het is te horen. Perfect uitgedacht, uitgevoerd en gebracht. Bijzonder boeiende opener dit Hraevathefr. Het is een meer dan dertien minuten durende reis doorheen het complexe muzikale landschap dat deze Duitsers creëren. Typische blackmetalelementen worden afgewisseld met ambient escapades die doormiddel van ijskoude eerder esoterisch aanvoelende thema’s aan elkaar worden geregen. Sjodhandi Blodh ontvouwt zich met behulp van een voorzichtige roffel, een krasserig gitaarverhaal en dramatiserende vocalisaties alvorens een blastpartij de volle aandacht vangt. Bijzonder in dit nummer is de brede middenbeuk die wordt gevuld door een intrigerende gitaarpartij.

En met een intense regenbui, een belgeluid en een diepe ritualistische ondertoon start het dertien minuten durende Helreginn. Het tremolo-gitaarspel maakt ook dit nummer van in den beginne bijzonder interessant. Iets minder tijd trekken de heren uit voor Daudhvana en Blotgudh. Bezwerende gezangen vormen hier de basis van nummers die toch zijn intensiteit kennen al was het maar door die dreigende slependheid die hier wordt gepresenteerd.

In zijn geheel een typische Ván recordsplaat. Eén waarvoor je wel afdoende tijd moet uittrekken om hem in het geheel te vatten. Bij wijlen doet deze plaat erg IJslands aan.

Score:

85/100

Label:

Ván Records, 2021

Tracklisting:

 1. Hraevathefr
 2. Sjodhandi Blodh
 3. Nidhamyrkr
 4. Helreginn
 5. Daudhvana
 6. Blotgudh

Line-up:

 • Fyrnd
 • Alghol
 • Exord
 • Fhez
 • Rhune

Links: