Funeral – To Mourn is a Virtue

Funeral – To Mourn is a Virtue
Solitude Productions, 2011

To Mourn is a Virtue van Noorweegse doomgoden Funeral is geen geheel nieuwe release. Het gaat hier om instrumentale opnames uit 1996 die door de jaren heen door diverse zangers en een zangeres zijn ingevuld. In eerste instantie dienden deze nummers, opgenomen in Academy Studios waar ook My Dying Bride pareltjes opnam, als sprong van Tragedies naar In Fields of Pestilent Grief om een contract in de wacht te slepen. Naar eigen zeggen lukte dit niet aangezien in die tijd de concentratie op black metal lag en er voor doom niet genoeg aandacht zou zijn. Dat dit nonsens is blijkt aan de, in diezelfde tijd, uitgekomen releases van My Dying Bride’s Like Gods of the Sun en Anathema’s Eternity.

Funeral klinkt minder toegankelijk maar niet minder goed. Integendeel. Maar vijf van deze nummers werden als demo uitgebracht met zangeres Sara Eick en daarmee kwam er geen contract. Met haar zang is het laatste nummer Wrapped All in Woe van deze cd gevuld en dat is wel, qua zang, het minste wat deze schijf te bieden heeft. Hier wordt de zang toch meer als instrument gebruikt terwijl het bij de andere nummers op zichzelf staat.

De cd valt in drieën te delen wat tot stand komt door de zang. De eerste vier nummers zijn ingezongen door Frode Forsmo. Naast het feit dat de gitaarpartijen je al meenemen in de diepste en donkerste gedachten haalt Forsmo de trekker over. Weerstand is zinloos, al helemaal wanneer er tweestemmig gezongen wordt. De samensmelting van zijn zang tezamen met de door melancholie doordrenkte gitaarpartijen zijn subliem. Het mag dan ook geen wonder zijn dat hij is ingelijfd om prachtplaten From These Wounds en As the Light Does the Shadows van zang te voorzien.

Het tweede gedeelte is voor Øystein Rustad, een geluidstechnicus van de band, die na het verzorgen van de zang van Vile Are the Pains op In Fields of Pestilent Grief de gelegenheid kreeg een viertal nummers in te zingen. Zijn stemgeluid is wat lichter en minder intens dan dat van Forsmo maar past prima bij de muziek. Mooi is de trilling in zijn stem die voor de juiste weemoedigheid zorgt.
Zoals al vermeld is het laatste nummer ingezongen door Sara Eick, die na de demo-opnames de band alweer snel verliet. Dit is het enige nummer dat rechtstreeks afkomstig is van de originele demo.
Qua geluid klinkt de mengtafelafstemming van Anathema door ten tijde van Serenades, en dan voornamelijk het gitaargeluid.

Of My Dying Bride, goede vrienden van dit collectief, de mosterd bij hen haalde of andersom is te bezien maar muzikale raakvlakken zijn er zeker te vinden. Toch is Funeral, vergeleken met zojuist genoemden, minder romantisch van aard en vooral een stuk depressiever en mistroostiger.

Het is een goede zet geweest dit onuitgebrachte demomateriaal alsnog op de wereld los te laten. Het zijn namelijk composities die niets onderdoen voor regulier uitgebracht werk. Sterker nog, songs als God? en Your Pain is Mine zijn misschien wel de beste die ze tot op heden geschreven hebben. Tevens is het een kans om overleden leden Christian Loos en Einar Andre Frederiksen nog eens de snaren te horen beroeren. Verplichte kost voor de doomliefhebber in het algemeen en Funeral-liefhebbers in het bijzonder.

Tracklisting:

Funeral - To Mourn is a Virtue 200 x 200

 1. Hunger
 2. God?
 3. Your Pain is Mine
 4. The Poison
 5. Dancing in a Liquid Veil
 6. How Death May Linger
 7. Father
 8. Blood From The Soil
 9. Wrapped All in Woe

Line-up:

 • Frode Forsmo, Øystein Rustad, Sara Eick – zang
 • Thomas Angell – gitaar
 • Christian Loos – gitaar
 • Einar Andre Frederiksen – basgitaar
 • Anders Eek – drums
 • Kjetil Ottersen – keyboards

Links: