Funeral – Oratorium

Funeral – Oratorium
Grau Records, 2012

De Noorse doomband Funeral is een gevaarlijke band om in te spelen als muzikant. Er zijn inmiddels twee bandleden begraven en recent lag bandleider Anders Eek nog op de hartbewaking. Het liep in dit geval gelukkig goed af, waardoor het nieuwe album Oratorium toch nog afgemaakt en uitgebracht kon worden.

Bij Funeral klinkt geen enkel album hetzelfde. Altijd is er wel een wijziging in de vocalen of de sound. Waar je wel van op aan kan, is dat het gaspedaal nooit en te nimmer wordt ingedrukt. Alle nummers worden in een langzaam tempo gespeeld. Deze keer hebben ze het geluid voorzien van veel aanvullende toetsenpartijen, die wonderwel goed passen en de nummers extra kleur geven. Ook positief is de cleane zang van Sindre Nedland, die een fatsoenlijk bereik heeft en gewoon lekker klinkt. Dit is een hele verademing na de saaie zang van Frode Forsmo in het verleden. Slechts sporadisch komt er een beschaafd gruntje om de hoek kijken. Het is dus gewoon 72 minuten lang genieten van doom, zoals doom naar mijn idee bedoeld is. Liefhebbers trouwens opgelet: van de cd komen er blijkbaar twee versies uit. De deluxe digipack editie bevat een bonus cd met drie extra nummers!

Op deze manier mag Funeral nog lang doorgaan. Benieuwd of ze binnenkort weer eens live gaan spelen, want naar aanleiding van het saaie en zwakke optreden indertijd op de Dutch Doom Days kunnen ze met deze line-up laten zien waartoe ze in staat zijn!

Tracklisting:
Bandnaam - Album

 1. Burning with Regret
 2. Hate
 3. Break me
 4. Song of the Knell
 5. From the Orchestral Grave
 6. Making the World my Tomb
 7. Will you have me?

Line-up:

 • Sindre Nedland – Vocals
 • Erlend E. Nybo – Guitars
 • Mats Lerberg – Guitars, Vocals
 • Rune Gandrud – Bass
 • Anders Eek – Drums, Guitars, Vocals

Links: