Funeral Moth – Transience

Funeral Moth – Transience
Weird Truth Records, 2016

Funeral Moth, we zagen de naam eerder passeren. Deze Japanse formatie brengt zijn tweede langspeler uit in de vorm van Transience, waarop twee lange nummers te vinden zijn in een stijl die zich laat beschrijven als funeral doom, althans door het label van deze band. Het titelnummer duurt tweeëntwintig minuten, het afsluitende Lost achttien. Toch maar meteen twee pinten halen.

Hartlijders kunnen deze plaat beter overslaan, ondanks het feit dat het hier enorm trage muziek betreft. Het is namelijk enerverend (s)loom en slepend, werkelijk met geen stokken vooruit te krijgen. Het instrumentale gebeuren betreft een behoorlijk tragische vorm van postrock, met een dreunende metalgitaar die soms eens beslagen wordt, en een zeldzame basnoot. Ook de solo’s zijn extreem melancholisch, slechts om de paar seconden wordt een andere snaar geraakt. De vocalen – voor zover die er zijn – worden gebracht in het Japans en in het Engels, door een oververmoeid klinkende brute grunter. Meestal is het minutenlang onterecht wachten op een vorm van opwinding of dynamiek, hopeloos en verloren.

Geen typische funeraldoomplaat, wel eentje die Japanse postrock combineert met elementen uit de funeraldoomsector. Hier en daar een toefje heavy elementen, en voor de rest heel erg veel post mortem momentum. Efficiënt doch vrij basic en minimalistisch. Ik kan het wel hebben, zeker omdat je naar het einde van deze plaat met de voetjes terug op de grond komt te staan, om vervolgens naar bed te gaan.

Tracklisting:
Funeral Moth - Dense Fog

  1. Tranciense
  2. Lost

Line-up:

  • Makato Fujishuma – Zang, Gitaar
  • Tomohiro Kanjya – Gitaar
  • Nobuyuki Sento – Bas, Zang
  • Yuichiro Azegami – Drums

Links: