Funeral Moth – Dense Fog

Funeral Moth – Dense Fog
Weird Truth Productions, 2014

Wie nog nooit van Funeral Moth gehoord heeft zal dat niet aangerekend worden. Dit kwartet uit het land van de rijzende zon debuteerde vorige maand met het album Dense Fog. Extreme funeral doom, vier tracks in net geen vijf kwartier! Zelfs de openingstrack duurt al ruim 21 minuten. Extreem trage ritmes uit twee gitaren, een zes-snarige bas en een drumkit.

Alle leden van dit kwartet hebben ervaring opgedaan in andere bands (onder andere Coffins, Deathchurch) en het collectief onder de naam Funeral Moth bestaat feitelijk al sinds 2005. Slechts twee demotracks kwamen eerder (2008) uit als EP, alle tijd daarna besteedde de band aan toeren door Japan en Amerika.

Repeterende riffs en zware baslijnen zijn natuurlijk bijna een vereiste in de funeral doom-muziek al neemt dit kunstje pakweg achttien/negentien minuten van Blindness in beslag alvorens er nog ietwat van melodie uit de leadgitaar komt. Het idee is dan ook goed, de uitwerking ervan slaat niet helemaal aan tijdens de opener van Dense Fog. Behind The Closed Door (duur: 28m32s) klinkt voor zover het kon nog wat zwaarder dan de voorganger en wordt eigenlijk meteen voorzien van putdiepe vocalen. Door de eindeloze repetitie lijkt het nummer alleen maar trager en trager te worden tijdens het verloop, tot er sporadisch een zeer minimale fill-in te horen is. De vocalen blijven voortduren tot ruim na de twaalf minuten, onverstaanbaar natuurlijk, maar daarnaast is de songtekst van Behind The Closed Door ook nog vrij open voor eigen interpretatie.

De titeltrack haalt de vier minuten niet en is volledig instrumentaal. Qua klankkleur is deze ook afwijkend van de twee eerdere liedjes; semi-akoestisch, meer melodie en een ander ritmestramien. Met ruim twintig minuten sluit Kill Yourself Dense Fog af. Wat compositie betreft vind ik dit het “mooiste” nummer van het album omdat hier in vergelijking een ander geluid wordt geproduceerd. Niet minder onheilspellend maar zeker pakkender door een deel van de distortion uit het geluid te halen. Het enige wat me een beetje dwarszit is dat de trage ritmes nergens opbouwen naar een muzikaal orgasme, zeker met 75 minuten speelduur zou dat interessanter zijn geweest. Ik weet dat ik van dit genre niet veel meer mag vragen dan wat Funeral Moth produceert, toch is Dense Fog door de nihile afwisseling en lange strekking net iets té.

Tracklisting:
Funeral Moth - Dense Fog

  1. Blindness
  2. Behind The Closed Door
  3. Dense Fog
  4. Kill Yourself

Line-up:

  • Makato Fujishuma – Zang, Gitaar
  • Tomohiro Kanjya – Gitaar
  • Nobuyuki Sento – Bas, Zang
  • Yuichiro Azegami – Drums

Links: