Funeral Horse – Psalms For The Mourning

Het uit Houston afkomstige powertrio Funeral Horse brengt met Psalms For The Mourning hun vierde release uit. Het bandgeluid is lastig in een hokje te stoppen waardoor mijn interesse direct wordt aangewakkerd om het album verder te beluisteren. Het waaiert van psychedelische garagerock naar doom om via noise en indie uit te komen bij metal en zelfs tokkelende gitaarintro’s. De band geeft aan beïnvloed te zijn door The Who, Black Flag en The Melvins. Ik hoor een band die zich niet laat begrenzen en gewoon lekker zijn ding doet.    

De opener Better Half Of Nothing knalt er meteen in en heeft een fijn stonerpunk vibe, met een heerlijk uit de losse pols riff. Halverwege het nummer schakelt de gitarist heel natuurlijk over op  meer bluesy klanken. No Greater Sorrow leunt op blues, maar heeft tegelijkertijd ook een surfvibe door de tremolo gitaarklanken. Luister ook eens naar het gitaarwerk in Emperor Of Maladies vanaf de drie minuten en twintig seconden grens. In het akoestische intermezzo bewijst de band ook de meer fijngevoelige snaar te kunnen raken. Om vervolgens genadeloos toe te slaan met Sacrifice Of A Thousand Ships waarin het metalen randje van de band hoorbaar is. In Divinity For The Wicked komen wat mij betreft alle elementen die de band interessant maken perfect samen. Dat de band zichzelf niet al te serieus neemt is hoorbaar op het gehele album en komt het bandgeluid ten goede. De afsluiter is wat teveel van het goede en ontsiert het album enigszins Misschien niet geschikt voor de gemiddelde stonerfan, maar zeker wel voor de meer avontuurlijke muziekliefhebber.       

Wat mij betreft kan de band niet snel genoeg naar Europa afreizen voor een toer met bijvoorbeeld Part Chimp. Hoe vet zou dat zijn.

Score:

82/100

Label:

Artificial Head Records & Tapes, 2018

Tracklisting:

 1. Better Half Of Nothing
 2. No Greater Sorrow
 3. Emperor Of All Maladies
 4. 1965
 5. Sacrifice Of A Thousands Ships
 6. Divinity For The Wicked
 7. Burial Under The Sun
 8. Evil Knievel Blues

Line-up:

 • Chris Bassett – Drums, percussie
 • Paul Bearer – Gitaar, vocalen
 • Clint Rater – Bas

Links: