Funeral For A Friend – Conduit

Funeral For A Friend – Conduit
Distiller Records, 2013

Funeral For A Friend is een band die het op het internet zwaar te verduren krijgt. Ondanks een brede fanbase over de jaren en ook na de emohype aanhoudende – relatieve – populariteit is het voor een hoop mensen toch niet goed. De nummers zijn te kort, de band is niet meer wat deze geweest is, enzovoorts. Subtiele commentaren of opbouwende kritiek van deze kant zijn niet heel veelvoorkomend. Grappig genoeg zijn de reviews en de commentaren van de wat meer genuanceerd schrijvende luisteraars tot nu toe vooral lovend over het nieuwe werk van deze Welshmen. En terecht!

Funeral For A Friend heeft namelijk zeker een mindere periode gekend, althans voor wie hield van wat door velen als ‘post-hardcore’ wordt bestickerd. De band combineerde dit wat hardere genre met emozang, en maakte hiermee de genreklassieker Casually Dressed & Deep in Conversation. De albums daarna neigden echter steeds meer naar de meer toegankelijke rockvariant van het emogenre, en in de periode 2007-2009 mocht Funeral For A Friend zich onderhand vragen over haar eigen bestaansrecht gaan stellen. Conduit is het vervolg op Welcome Home Armageddon (2011), dat de terugkeer betekende van de hardere elementen in het geluid van de heren. Waar Welcome Home Armageddon echter nog wat clean klonk in termen van productie neigt Conduit nog wat meer naar dat rauwe geluid van het debuut. Ook zijn de nummers korter, feller en zijn sommige van de refreinen van een in de afgelopen jaren ongekend hoog niveau.

Dat Conduit zich beperkt tot een krap half uur is veelzeggend, en meer speeltijd heeft de boodschap ook niet nodig. De plaat klinkt echt als het product van een gezelschap dat er zin in heeft, en ook al klinken niet alle nummers zo lekker als het geweldige Nails of The Distance is het geheel een aangename luisterervaring ten opzichte van bijvoorbeeld Memory and Humanity. Geen plaat van de maand of iets dergelijks, maar wel een ruime voldoende. Een heropleving van de populariteit zou gerechtvaardigd zijn.

Tracklisting:
Funeral For A Friend - Conduit

 1. Spine
 2. Conduit
 3. The Distance
 4. Best Friends and Hospital Beds
 5. Nails
 6. Death Comes To Us All
 7. Travelled
 8. Grey
 9. Sun-less
 10. Elements
 11. High Castles

Line-up:

 • Matthew Davies-Kreye – Vocals
 • Kris Coombs-Roberts – Guitar, backing vocals
 • Gavin Burrough – Guitar, backing vocals
 • Richard Boucher – Bass
 • Pat Lundy – Drums

Links: