Fuath – II

Op de redactie van Zware Metalen zijn we maar al te fan van Andy Marshall. Collega Bart verheerlijkte de muziek van de Schot reeds meermaals. Niet alleen de albums die Andy Marshall met Saor uitbracht konden rekenen op hoge cijfers, maar ook het laatste wapenfeit van zijn andere project Fuath bevalt. Waar Saor (‘vrij’ in het Gallisch) met pagan-, folk- en blackmetalinvloeden de Schotse erfenis vereert, neemt Fuath (‘haat’ in het Gallisch) de luisteraar mee naar winterse landschappen met atmosferische en blackmetalinvloeden uit de jaren ’90. Voorganger I liet ons in 2016 kennismaken met de andere kant van de muzikale duizendpoot en nu is het aan II de beurt om ons te vervoeren naar de koude duisternis.

Door Season of Mist gepromoot als een atmosferisch blackmetalalbum wil ik bij II toch de kanttekening plaatsen dat vooral de langgerekte outro’s atmosferisch van aard zijn. De vijf nummers op II kennen vele tempowisselingen en de sound is behoorlijk melodisch. Van de man achter Saor had ik toch meer atmosferische elementen verwacht. Daarentegen zijn de composities repetitief en weinig complex van aard, waarmee Andy Marshall wel sterke soundscapes weet neer te zetten.

De winter is het favoriete seizoen van Andy Marshall en hij heeft zich altijd al aangetrokken gevoeld tot de duisternis in de natuur en de heidense mystiek. Wandelen door een besneeuwd bos noemt hij zijn ritueel en sneeuw ervaart hij als een spiritueel fenomeen. Dit is qua thematiek de belangrijkste inspiratiebron, maar de Schot heeft er in tegenstelling tot Saor voor gekozen om de teksten van Fuath geheim te houden (vijf punten aftrek!). Zijn ijzige screams zijn moeilijk te verstaan, maar de nomenclatuur en de grafische vormgeving laten wel raden waar hij over uitweidt.

Qua muziek zegt Fuath geïnspireerd te zijn door onder andere Burzum en Darkthrone. Dat hoor ik er niet zo snel in terug, maar de blikkige drums vallen wel op. In Essence is dit bijvoorbeeld niet te missen. Het slotstuk Endless Winter voelt met zijn uitgesponnen, ijzige outro als een sneeuwstorm en is om koude rillingen van te krijgen. Prophecies resoneert lekker en kan als oorwurm in je hoofd blijven hangen. Waarschijnlijk neurie je meteen mee met de weerschallende melodie.

De plaat leunt sterk op de atmosferische, melodische gitaarlijnen, wat het een tamelijk oppervlakkig en simpel album maakt. Hoewel de drums zeer luid in de mix zijn geplaatst, mist focus op een indrukwekkende ritmesectie. Met II is Andy Marshall er toch prima in geslaagd om zijn eigen draai te geven aan Noorse black metal, want hij is geen blackmetalartiest pur sang. II mist de old school blackmetalfurore waar ik naar uitkeek, maar de melodieën compenseren veel en maken het de moeite waard om er goed voor te gaan zitten. Als het echter gaat om black metal om het echt koud van te krijgen, grijp ik eerlijk gezegd toch liever naar een plaat van bijvoorbeeld Paysage d’Hiver.

Score:

73/100

Label:

Season of Mist, 2021

Tracklisting:

1. Prophecies
2. The Pyre
3. Into the Forest of Shadows
4. Essence
5. Endless Winter

Line-up:

  • Andy Marshall – Alles

Links: