Fruit Of The Original Sin – Beneath The Surface

Fruit of the Original Sin – Beneath The Surface
Eigen Beheer, 2010

Kinderen van de jaren ’90 moeten nu opletten. We hebben hier een groep die ons mee terugneemt naar de bloeitijd van Nine Inch Nails, de gloriedagen van The Smashing Pumpkins, het hevige experimenteren van Sonic Youth en de tijd dat snoeiharde rock alom vertegenwoordigd was in de ondergrondse muziekwereld. Dus mocht u terugverlangen naar scheurende gitaarmuren, pakkende refreinen en zwaar emotionele thematiek dan heb ik hier een aanrader voor u te pakken.

Mocht Beneath The Surface namelijk twee decennia geleden zijn uitgebracht dan was de band waarschijnlijk inmiddels al lang en breed door een breder publiek opgepikt met hun eerste album Bleach The Sky. Vergeleken hierbij valt deze plaat echter compleet in het niet. Waar de band in eerste instantie nog net iets te veel op Billy Corgan en co. wilde lijken is er nu duidelijk gekozen voor een meer elektronische, industriële weg. De harde stukken zijn helderder en harder, de ingetogen passages zijn warmer en het algehele contrast is stukken groter. De songwriting op zich is ook pakkender geworden en de zang is diverser en meer gewaagd. Luistert u maar eens naar het indrukwekkende en sterk dynamische No More Blue Tomorrows en zet dit eens af tegen het agressieve Skywarp.

Hard maar toegankelijk, emotioneel maar niet beklemmend. Jammer genoeg ben ik niet voorzien van de teksten, het lijkt er namelijk op dat de titels van de nummers de lading niet heel sterk dekken. Als je echter dermate moet gaan mierenneuken om een minpuntje te vinden dan betekent het wel dat je een pareltje in handen hebt. Graag snel een uitgave op vinyl a.u.b!

Tracklisting:

Fruit of The Original Sin - Beneath The Surface

 1. Sink Until I Drown
 2. Exit
 3. Skywarp
 4. No More Blue Tomorrows
 5. Asteroids
 6. Ghost
 7. DBL
 8. Cold Face
 9. Spiral
 10. Infernal Machine
 11. Silent Machines
 12. Beneath The Surface

Line-up:

 • Freek Philippi – Zang, Gitaar, Synths, Piano
 • Ester Nass – Gitaar, Synth
 • Lex Koopmeiners – Bass
 • Wouter Maalcke – Drums

Links: