Frisian Metal Massacre vol. 3 – Old Dogs… New Tricks…

Onlangs viel er een groot pakket op mijn deurmat met veel stickers erop die de dienstdoende postbode sommeerde vooral voorzichtig met het pakket om te gaan. Dat is blijkbaar gelukt want de inhoud was een puntgaaf exemplaar van de Frisian Metal Massacre vol. 3 – Old Dogs… New Tricks…-LP. De titel is een leuke knipoog naar de Metal Massacre-LP’s die vooral in de jaren ’80 populair waren en waarop je voor een zacht prijsje kennis kon maken met vaak jonge en beginnende bands. Op deze LP echter staan twee Friese bands waarvan er een al langer meegaat – hierop aangeduid als de oude honden – en een die korter bestaat en zijn nieuwe trucje mag opvoeren.

Om met de eerste te beginnen: Incursion Dementa. Opgericht in 1987 brachten zij twee demo’s uit alvorens het debuut All This is… in 1993 het levenslicht zag. Ongeveer tien jaar na oprichting werd de band opgeheven maar dit bleek eerder een soort winterslaap te zijn want vanaf 2015 treedt Incursion Dementa weer af en toe op. De nummers op Frisian Metal Massacre vol. 3 – Old Dogs… New Tricks… werden live opgenomen. Het is duidelijk dat deze band er op de planken nog steeds voor de volle honderd procent voor gaat en met veel plezier het podium betreedt. Dat het live niet altijd even strak klinkt en de sleet er soms een beetje op zit wordt met het enthousiasme ruimschoots goed gemaakt. Ken je de band nog niet dan is dit een leuke kennismaking die ongetwijfeld weer wat nieuwe fans zal opleveren.

Atmoran wordt muzikaal liever niet in een hokje geduwd maar de invloeden variëren van Sepultura tot Opeth. Melodische passages en groove te over, die worden aangevuld met de krachtige en brute stem van Frank van der Ploeg. Atmoran tapt dus uit meerdere vaatjes en toch wordt het geen allegaartje maar klinkt het geheel coherent. Bij het componeren is duidelijk de tijd genomen om de overgangen goed en logisch te laten verlopen, terwijl de ene goede riff na de andere uit de snaren wordt geknepen. Knap gedaan en Atmoran is daarmee een band om in de gaten te houden.

Frisian Metal Massacre vol. 3 – Old Dogs… New Tricks… is een LP waar je eigenlijk naar op zoek moet gaan als je een legendarische Nederlandse band in huis wilt halen en kennis wilt maken met een nieuw pareltje uit de Nederlandse metalscene. Doen!!!

Label:

Big Bad Wolf Records, 2023

Tracklisting:

Incursion Dementa:

 1. Cut This Life
 2. Nightmare
 3. Never Ever

Atmoran:

 1. Forsaken
 2. Savage Sanction
 3. The Gatherers

Line-up:

Incursion Dementa:

 • Benny W. – Zang
 • Benny M. – Gitaar
 • Simon S. – Gitaar
 • Radboud B. – Basgitaar
 • Douwe Leeuwen – Drums

Atmoran:

 • Frank van der Ploeg – Zang
 • Frank Homma – Gitaar
 • Klaas Haaksma – Gitaar
 • Ian Postma – Basgitaar, zang
 • Max van der Meij – Drums

Links: