Freedom Call – M.E.T.A.L.

Duitse power metal, er is er in overvloed. Eén van de overlevers die er niet vanaf het begin bij waren en toch sterk blijven staan in het genre is Freedom Call. Ook ik durfde die wel eens innemen om opgewekt en blij te worden, vooral het album Eternity is me bijgebleven. De band is ondertussen dik twintig jaar bezig en heeft nu zijn tiende album  uit. M.E.T.A.L. M.E.T.A.L.? Jazeker. Met een nieuwe drummer Tim Breideband en nieuwe bassist Francesco Ferraro gaan ze er weer tegenaan.

Hou je maar vast aan een portie happy metal, geen plaats voor donkere gedachten bij M.E.T.A.L. Het begint al met 111, de tegenhanger van 666 zeg maar, waar de engelen bejubeld worden en er overal met feeëriek sterrenstof gestrooid wordt. De gemiddelde leeftijd van de Freedom Call-leden mag dan wel in de veertig liggen, het zijn duidelijk Peter Pan-figuren, niet man geworden mannen die weigeren volwassen te worden. Althans, wanneer ze hun Freedom Call-tenue aantrekken. 111 is in ieder geval een catchy meezinger vol zoetzemerige siroop en de nodige uptempo tendensen. Spirit of Daedalus is nog iets steviger dan de opener en inhoudelijk ook aangenamer om te volgen. Dat kan niet gezegd worden over de hymne die volgt, het cheerleader-nummer M.E.T.A.L.. Lees even een stukje true metal mee.


For all Eternity
As warriors forever more
United we are Freedom Call

Hail the lord, the God of Thunder
A world of burning steel
If brave of power is rising
It feels like endless steel, endless steel
M.E.T.A.L. – M.E.T.A.L.
See the sign of a holy kingdom
A flaming universe
Return to our paradise, its like coming home

Who will fight for the kingdom?
Our world engraved in steel
M.E.T.A.L. – it’s Metal!

Ik raad eenieder aan om voor het luisteren van dit nummer drie Imodiums in te nemen.

The Ace of The Unicorn is opnieuw een überkleverig powermetalnummer, met een speels ritme en plastic fantastic riedeltje. Voorgesteld dansje: swingend met een fallussymbool op je voorhoofd door de woonkamer galopperen. Mijn negenjarige stiefdochter vindt het allemaal leuk (het nummer, niet wat ik hier voorstelde in vorige zin). Daar is op zich niets mis mee, maar bij mij is de stretch te groot om het zonder fluoroze Marcelleke en Hawaï-boxershort verteerd te krijgen. Zo ook bij Fly with Us.

Come and Fly with us
High over the rainbow
Riding on wings of our time

Vintage Peter Pan. Net als One Step into Wonderland. Niet makkelijk voor een volwassen persoon om het een plaat lang vol te houden. En ja, veel Satan-gelul doet me ook vaak de wenkbrauwen fronsen bij bands aan het andere kant van het spectrum, maar regelmatig kan ik het nog negeren door het feit dat het onverstaanbaar is en de muziek extreem indrukwekkend is. In het geval van Freedom Call is het zeer tenenkrullend, niet altijd zo catchy (meer) als vroeger omdat het ‘nieuwe’ ervan af is en de pure power is ook wat afgezwakt. Daardoor komt het syndroom van Peter Pan helemaal in de spotlight te staan. En laat dat nu net zijn wat ik storend vind… Neen, ik vlieg niet mee. De score is een resultaat van mijn deels geslaagde pogingen om de focus te leggen op de lekkere solo’s, de uptempo drumpassages en de opgewekte riedeltjes.

Score:

73/100

Label:

Steamhammer, 2019

Tracklisting:

 1. 111 – The Number of the Angels
 2. Spirit of Daedalus
 3. M.E.T.A.L.
 4. Ace of the Unicorn
 5. Sail Away
 6. Fly with Us
 7. One Step into Wonderland
 8. Days of Glory
 9. Wheel of Time
 10. Ronin
 11. Sole Survivor

Line-up:

 • Chris Bay – Zang, gitaar
 • Lars Rettkowitz – Gitaar
 • Francesco Ferraro – Bas
 • Tim Breideband – Drums

Links: