Fraught – Splitting Tongues

Het Ierse Fraught is, zoals de leden zichzelf identificeren, een “collectief van individuen”. Dit collectief, slechts twee winters jong, stort een mengelmoes over ons uit dat zijn geluid ontleent uit de sludge, death, black en doom metal. Na de debuut-EP MMXIX uit de winter van 2019 is deze Splitting Tongues de tweede EP die het collectief aan zijn oeuvre toe mag voegen. Hoewel de band niet terug lijkt te deinzen voor complexe, technische elementen, overlaadt de band de luisteraar nu al twee jaar lang met een expressieve bak hectiek.

Zo hectisch steekt ook Splitting Tongues direct van wal. Snel, meedogenloos en ietwat benauwend trekt Throne of Traitors de luisteraar direct een diep donker gat in waar de meeste grotten bij verbleken. Deze overmeesterende atmosfeer overstemt overigens de technische bravoure waarmee de band het geheel bijeen ramt absoluut niet. Strak, maar toch zompig, gaat het vijftal hier als een heuse geoliede machine te werk. Zonder enig geknip, het album is live opgenomen, tikt de plaat door naar de volgende groef.

Zo leeg als het vat waar de titel Empty Vessel naar refereert dan ook mag zijn, het geluid kan zich niettemin meten met de dichtheid van menig funeraldoomorkest. Vanaf de eerste bas- en drumklanken brengt deze volheid direct de benauwdheid over van het vorige nummer. De intensiteit lijkt met de seconde toe te nemen en deze hevigheid misstaat de overgang naar het derde nummer op de EP, Apex Leech, niet.

Door het doelbewust toestaan van een op hoge frequentie rondzingende gitaar voelt deze overgang, en zo ook het nummer, een stuk rauwer aan dan haar voorgangers. Deze rauwheid vertaalt zich in een allesverslindende blastbeat waarmee de band laat zien ook grindcore-invloeden niet te schuwen. Het zompige, diepe gitaargeluid voert de luisteraar onverminderd mee naar donkere atmosferen, maar dit keer met een hernieuwde agressiviteit.

De hekkensluiter, Fracture, vult eigenlijk aan wat Fraught het afgelopen kwartier heeft laten horen. Technisch hoogstaande, doch expressieve, zelfs hectische passages wisselen elkaar in hoog tempo af. Vergeleken met de vorige nummers staat Fracture bol van melodische tremolo-gitaarpartijen die de blackmetalinvloeden van het collectief nog sterker onderschrijven.

Fraught heeft met Splitting Tongues een EP uitgespuwd die net zo intens aanvoelt als menige langspeelplaat. Splitting Tongues is afwisselend, maar toch coherent en laat ons enkel achter met dromen over wat dit collectief hierna nog de wereld in zal slingeren. Hiermee is de lijst van bands om nauwlettend in de gaten te houden, in ieder geval bij mij, met een naam gegroeid.

Label:

Cursed Monk, 2021

Tracklisting:

  1. Trone of Traitors
  2. Empty Vessel
  3. Apex Leech
  4. Fracture

Line-up:

  • AC – Basgitaar
  • PF – Drum
  • DG – Gitaar
  • GH – Gitaar
  • MB – Zang

Links: