Foul Body Autopsy – Shadows Without Light: Part One

Foul Body Autopsy uit Engeland is een eenmansformatie die al bestaat sinds 2010. Bij tijd en stond verschijnen er EP’s, singles doch maar zelden een volledig album. Ook dit Shadows Without Light: Part One is opnieuw een EP. En op zich wel een bijzondere. Ondanks het feit dat er drie nummers vermeld staan, zijn het eigenlijk drie verschillende versies van één nummer. Is het dan wel de moeite om deze EP te bespreken hoor ik sommigen onder jullie wel denken? Sommige van deze critici kan ik bijtreden. Nu, als een muzikant zo een EP uitbrengt, zit daar vaak een heel verhaal achter. Ook hier.

De heer Reynolds ging door een erg moeilijke periode. Hij verloor iemand die hem nauw aan het hart lag. Hij besloot daarop prompt drie EP’s in elkaar te knutselen waarvan deze Shadows Of The Light, Part One, hoe kan het ook anders, gewoon het eerste deel is. Er komen er nog twee anderen. Waarom dan kiezen voor maar één nummer en drie versies? Tja, dat is me niet helemaal duidelijk. Eén van de verklaringen die wordt gegeven in de meegestuurde biografie, is dat de heer Reynolds een fan is van 12” singles en hun verschillende versies wanneer je bijvoorbeeld teruggrijpt naar releases in de dance-wereld. Het fenomeen is mij niet bekend, ik zit dan ook niet in de dance-wereld. Dit zal ook wel de reden zijn dat één van de versies een pure synth remix is. Eigenaardig genoeg is deze remix in elkaar gestoken terwijl de heer Reynolds een dutje lag te doen op de sofa in de opnamestudio. Het was immers Russ Russell, die we kennen van zijn werk met onder andere Amorphis en At The Gates, die dit nummer in elkaar stak. De laatste versie is er één die de originele en de synth-mix wat in elkaar draait.

En de originele versie? Oh ja, daar dien ik nog wat over te zeggen. Heel veel gaat het echter niet zijn. Het is melodische death metal die we al duizenden keren hebben gehoord en vaak veel beter ook. Het is een mix van typische Scandinavische gitaarpartijen die gemengd worden met een eerder black/industrial-achtig gevoel zoals we dat wel gewoon zijn van de heren van Anaal Nathrakh bijvoorbeeld.

Deze release is louter een hebbeding voor de verzamelaars als je het mij vraagt. En als ik het goed lees, komt de EP enkel uit op een memory stick. Ja, dan ben je mij helemaal kwijt.

Label:

Eigen beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Shadows Without Light: Part One (original)
  2. Shadows Without Light: Part One (synth remix)
  3. Shadows Without Light: Part One (hybrid remix)

Line-up:

  • Tom Reynolds – Zang, alle instrumenten

Links: