Forming the Void – Rift

Forming the Void, de band uit Lafayette, Louisiana is met Rift toe aan haar derde album. De muziek van deze band laat zich niet heel makkelijk vangen, maar met doom als basis, aangevuld met space-, stoner-, psychedelische en progelementen kom je al behoorlijk in de richting.

Waar het tweede album Relic een wat rauwer gitaargeluid heeft en er veel aandacht was voor de leadpartijen, is er nu meer gekozen voor een net iets makkelijker in het gehoor liggende sound, waarbij de stonerige bas wel voor een zware ondergrond zorgt. Teruggekeerd zijn de oosters klinkende stukken, ditmaal in de nummers Ark Debris (waar het erg irritant klinkt) en het tussenstuk bij Shrine. Heel incidenteel worden er ook wat toetsenpartijen toegevoegd. Het tempo wordt gaandeweg de nummers afgebouwd waardoor het doomgevoel wel gaat overheersen. Zanger James Marshall heeft een krachtige, heldere strot en dat is absoluut een pluspunt op dit album.

Voor de echte traditionele doomfans is dit album wellicht een brug te ver, vanwege de vele verschillende invloeden en intermezzo’s, alsmede het feit dat we hier zeker met een groeiplaat te maken hebben die niet direct na de eerste luisterbeurt zal beklijven. Diegenen die bereid zijn de brug over te steken, zullen met Rift erg content zijn.

Score:

80/100

Label:

Kozmik Artifactz, 2018

Tracklisting:

 1. Extinction Event
 2. On we Sail
 3. Arcane Mystic
 4. Transient
 5. Arrival
 6. Ark Debris
 7. Shrine

Line-up:

 • James Marshall – Zang, Gitaar
 • Shadi Omar Al Khansa – Gitaar
 • Luke Baker – Bass
 • Thomas Colley – Drums

Links: