For My Pain – Fallen

For My Pain – Fallen
(Spinefarm)

Wat bandleden van Eternal Tears of Sorrow en Nightwish hadden het plan opgevat om een gothic-achtige band op te richten. Toen band 1 uit elkaar ging en band 2 een pauze inlaste werd dit werkelijkheid en zodoende een rescensie van een bijzondere CD.

Als ik het woord Gothic hoor dan weet ik eigenlijk niet meer wat ik moet verwachten. Sind bands als Ater Forever en zelfs Within Temptation volgens de media ook onder Gothic schijnen te vallen ben ik wat huiverig voor deze term. For My Pain heeft veel meer het echte Gothic in zich zoals het is bedoeld. Een warme duistere stem die me af en toe aan Pete Steel doet denken.

De vrouwelijke gastzangeres is geen sopraan. De muziek is ook niet extreem riff georienteerd zoals bij eerder genoemde bands. Mooie open accoorden op de gitaar en hier en daar wat riff-achtige accenten. For my Pain is desondanks wel een echte gitaarband. De rustige stukken bestaan ook voornamelijk uit gitaargetokkel en wat ondersteunend sfeerwerk op de toetsen.

Tracklist


 1. My Wound is Deeper than Yours
 2. Dancer in the Dark
 3. Queen Misery
 4. Sea of Emotions
 5. Rapture of Lust
 6. Broken Days
 7. Dear Carniwhore
 8. Bed of Dead Leaves
 9. Autumn Harmony
 10. Tomorrow is a Closed Gate

De productie is erg goed. Alles steekt lekker in elkaar en klinkt goed op elkaar afgestemd.
De nummers zijn uptempo maar toch slepend van aard. Af en toe wat progresieve grapjes er tussendoor voor de afwisseling. Muzikaal gezien zitten de nummers erg goed in en afwisselend in elkaar. Misschien dat je de eerste keer de nummers te veel op elkaar vindt lijken, maar na een paar luisterbeurten laat je dat vanzelf varen.

For My Pain heeft een beetje het Type’O’Negative sfeertje, maar is met twee gitaristen toch meer gitaargeorienteerd en zwaarder van smaak. Absoluut erg goed en lekker voor de afwisseling van je dagelijkse portie metal.

Line-up

 • Juha Kylmänen – Vocals
 • Lauri Tuohimaa – Guitar
 • Olli-Pekka Törrö – Guitar
 • Tuomas Holopainen – Keyboards
 • Altti Veteläinen – Bass
 • Petri Sankala – Drums

Links: