For I Am King – I

Nog nooit eerder had ik van deze Nederlandse band gehoord, tot ik afgelopen zomer zijn cover van Jan Smit tegenkwam (Als De Morgen Is Gekomen). Dubbelgevouwen van het lachen ontstond er een soort van respect voor For I Am King en sindsdien ben ik geïntrigeerd geraakt door de melodeath-formatie uit ons kikkerlandje. Het was dan ook een uitgelezen kans om hun nieuwe album te recenseren. Een album met een bizar korte titel: I.

Het album heeft hier al meerdere luisterbeurten gehad en opvallend is de hoge kwaliteit op vrijwel alle facetten. De productie is geweldig, het niveau van de instrumentalisten is subliem en de strot van Alma doen de haren op mijn armen overeind staan. Het begint allemaal mooi en zweverig in de opener Prey, maar dit is slechts van korte duur. Na dertig seconden brult Alma er bruut op los en gaan we van start. Krachtige drums op hoog tempo en technische hoogstandjes op de gitaren vliegen me om de oren en ik betrap mijzelf op een grote grijns. Wat verder in het nummer komt er een zware breakdown van het tempo. Normaal ben ik niet zo’n fan van breakdowns in metal, maar het lukt deze vijf leden om mijn hoofd te doen headbangen.

Waar de invloeden vandaan komen wordt pas echt duidelijk in Home. De heerlijke melodische opening tot de stevige riffs gedurende de rest van het nummer doen mij gelijk denken aan bands als Arch Enemy, Darkest Hour en het oudere werk van In Flames. Het niveau van de muziek doet echter niet onder voor deze grootheden der metaal. Chapeau! Een ander groot succes op de plaat is de goed geplaatste orkestratie door de nummers heen. Luister maar eens naar Misery of het prachtige instrumentale Invidia. In laatstgenoemde zit ook een geweldige gitaarsolo verweven waar ik als muzikant erg van kan genieten.

Tekstueel gezien haalt For I Am King inspiratie uit een filosofie over de keuzes van een individu. Zo zegt bassist Jurgen: “Alleen ‘ik’ kan de keuzes die ik maak beïnvloeden en alleen ‘ik’ ben direct verantwoordelijk voor de gevolgen van de gemaakte keuzes. Ongeacht of deze keuze goed of slecht is. Er zit iets goeds en iets slechts in ons allen en het is aan jou om te kiezen hoe jij jouw leven wilt leiden. Wij hebben deze filosofie toegepast in de teksten van onze nieuwe nummers.” Dit resulteert in teksten over een onmogelijke liefde (Devotion), donkere en depressieve tijden (Misery), het verlies van een geliefde (In Memory), het moeten vluchten van huis (Home) en zelfs over de destructie van onze planeet (In Flames).

Mijn persoonlijke highlights op dit album zijn toch wel Prey, Forever Blind, Home, Invidia, Devotion en de afsluiter, Havoc. Van krachtige death tot meeslepende harmoniserende melodielijnen, van gevarieerde grunttechnieken tot dikke breakdowns en de interessante filosofie aangaande de teksten: het bevat alles wat een band in dit spectrum van metal nodig heeft om een succes te worden. De speellengte van de plaat is wat aan de korte kant met achtendertig minuten, maar is van begin tot eind een waar genot.

Nederland mag zich oprecht een schat rijker rekenen met For I Am King en zijn nieuwe album I. Metal met een hoofdletter ‘M’ van een ongekend hoog niveau!

Score:

88/100

Label:

Redfield Records, 2018

Tracklist:

 1. Prey
 2. Forever Blind
 3. Home
 4. Misery
 5. Invidia
 6. In Flames
 7. The Reaper of Souls
 8. Devotion
 9. In Memory
 10. Havoc

Line-up:

 • Alma Alizadeh – Zang
 • Wouter Cammelbeeck – Gitaar
 • Koen Scheepens – Gitaar
 • Jurgen van Straaten – Basgitaar
 • Jaap Relou – Drums

Links: