For I Am King – Crown

For I Am King is een Nederlandse melodische deathmetalband met metalcore invloeden. Sinds 2013 presenteert de band zich met Alma Alizadeh als frontvrouw en brulboei van dienst. Dit vijftal komt nu met Crown als opvolger van I, uit 2018 en nog daarvoor was er in 2016, Daemons. De band heeft over de gehele wereld al menig podium gezien, For I Am King kiest nu ter promotie van de nieuwe plaat om eerst Nederland als thuisland plat te spelen alvorens opnieuw de aardbol te veroveren.

Ik kende dit quintet van I. Ondanks het feit dat ik vaak aan het extreme uiteinde van het (black-) metalspectrum opereer, kan het volgens mij soms geen kwaad om eens naar de andere kant te kijken en te luisteren naar andere meningen, invloeden etc. Melodische death metal ligt me nauw aan het hart, zeker wanneer we verwijzen naar de Scandinavische grootmeesters als daar zijn Dark Tranquillity, In Flames en consoorten. For I Am King is geen kopieerpoes maar haalt natuurlijk wel ergens de mosterd. Deze mosterd komt ten dele uit Scandinavië soms hoor ik ook invloeden van bands als het Britse Bury Tomorrow, de Franse vrienden van NovelistsFR, de Italianen van Lunarsea of het ter ziele gegane Portugese More Than A Thousand. Let wel, cleane vocalen passeren de revue niet bij dit For I Am King. Dat zal een bewuste keuze zijn natuurlijk. Al hadden ze in bepaalde nummers misschien wel een extra laagje kunnen toevoegen.

Avarice start brutaal en agressief. Het zijn de bijtende vocalen van mevrouw Alizadeh die je direct bevangen. Nochtans gebeurt er genoeg. Er is het bijzonder indrukwekkend soleerwerk, er zijn de dragende synth – lijnen op de achtergrond ook is het bas- en drumfundament erg aanwezig en zit het geheel productioneel in een stevig jasje. Een jasje dat soms wel wat te geknutseld, te klinisch aanvoelt. Moest je een leugenaar in hart en nieren zijn dat raad ik je zeker aan Liar eens grondig te analyseren. Ook hier weer die opzwepende drumthema’s en die zingende gitaarlijnen telkenmale stevig in de juiste richting geleid door een penetrant vocaal gebeuren. Heel wat breakdowns passeren de revue maar dat houdt de band niet tegen om toch erg vloeiende, goed gestructureerde nummers te presenteren die al vanaf de eerste noten behoorlijk gemakkelijk in de gehoorgang kruipen.

Voorbeelden van bovenstaande zijn onder andere Trojans en Sinners. Dit eerste handelt over het feit dat we heden ten dage als mens behoorlijk bevangen zijn door technologie en meer nog sociale media in het bijzonder. En daar zitten de heren en dame natuurlijk niet erg ver van de waarheid af.

Pariah springt er wat uit. Het is een eerder dramatisch aanvoelend piano/synth – gebeuren dat de baan wat opent naar een arsenaal aan scream’s, tom’s en twinleads. Het lijkt in het geheel van de plaat in de eerste maten een wat rustiger nummer te zijn doch wel één met een behoorlijke impact gezien het dragende karakter.

Sterke plaat! For I Am King bezit de kennis en kunde om met hun laatste boreling, Crown, gerust naar de troon te stijgen van het Nederlandse melodische deathmetalkoninkrijk en ver daarbuiten.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2023

Tracklisting:

 1. Avarice
 2. Liars
 3. Trojans
 4. Parriah
 5. Barriers
 6. Oblivion
 7. Sinners
 8. Bloodline
 9. Disciples

Line-up:

 • Alma Alizadeh – Zang
 • Wouter Cammelbeeck – Gitaar
 • Koen Scheepens – Gitaar
 • Jurgen van Straaten – Bas
 • Ivo Maarhuis – Drums

Links: