Summoning – With Doom We Come

Het was vijf jaar wachten, maar een plaat van Summoning is dat waard. Het Oostenrijkse duo Silenius en Protector leveren al kwaliteit van in de jaren ’90, met enkele monumenten in de atmosferische blackmetalwereld zoals mijn favorieten Lugburz en Stronghold. Na 2000 was er een kentering merkbaar bij de muziek van dit duo en werd het duidelijk dat het venijn meer en meer verdween. Dat is niet anders met de achtste plaat With Doom We Come.

Zet je maar meteen schrap voor een dik uur aan heerlijke atmosferische composities, al is het misschien niet echt nodig om echt op het puntje van je stoel te gaan zitten. Waar de donkere middeleeuwen vol dood en verderf op je afkwamen pakweg twintig jaar geleden, mikt dit project nu op het brengen van uitgebalanceerde muziek. De vergelijkingen met Falkenbach gaan steeds beter op, maar toch zit er eerder een donkere ziel in Summoning die er niet uitgaat. Enerzijds door de oldschool keelmelancholiek die als een waas boven deze middeleeuwse hypnose hangt, maar anderzijds ook door de productie en diepgang van de nummers. Ellenlange tracks met een drive die zich in je hoofd nestelt, maar met hier en daar wat fijne accenten om het geheel toch boven de status van heerlijke achtergrondmuziek te trekken.

Het past zo goed bij het huidige weertje, want dit is eigenlijk donkere wintermuziek die toch bij momenten erg warm aanvoelt. Deze Summoning klinkt opnieuw wat harmonieuzer dan de voorganger, maar boet niet in op vlak van composities. Een werkje waar over nagedacht is en waar ook weer het keurmerk van de grootmeesters op geplaatst werd. Het persoonlijke hoogtepunt betreft de prachtige, afsluitende (semi-)titeltrack. Kortom, een uur dat voorbij blijft vliegen, want dit is er eentje die in het holst van de nacht geregeld de stilte zal verdrijven dit jaar.

Score:

86/100

Label: 

Napalm Records, 2018

Tracklisting:

  1. Tar-Calion
  2. Silvertine
  3. Carcharoth
  4. Herumor
  5. Barrow-downs
  6. Night Fell Behind
  7. Mirklands
  8. With Doom I Come

Line-up:

  • Protector
  • Silenius

Links: