Sojourner – The Shadowed Road

Tweede album voor de atmosblackband Sojourner, die heel wat music miles op zijn conto staan heeft. De bandleden namelijk in Zweden en Nieuw-Zeeland, maar gelukkig voor hen bestaat er zoiets als “het internet”. Empires of Ash uit 2016 was aardig, het had zeker zijn epische momenten die ook na 2016 een kans kregen. De line-up is wat door elkaar geschud, het was uitkijken naar eventuele wijzigingen qua sound.

Het tweede album van Sojourner levert dezelfde bemerkingen en gevoelens op. Het is enerzijds heavy en power minded viking metal met olijke en vrolijke melodieën en ritmes en anderzijds lonkt het naar authentiek aandoende epische pagan metal met fluitjes en tedere gitaarlijnen. Hinken op twee gedachten,die steeds meer uit elkaar gaan liggen als er gevechten ontstaan tussen Summoning-subtiliteit, gedreven melodoomdeath die je van Tuomas Saukkonen zou verwachten en Duits aandoende Lord of the Rings meloblack(-light). Het is een beetje veel in één keer en de blend moet je echt liggen. De productie van  Øystein Garnes Brun (Borknagar) en Dan Swanö is uitstekend, maar ook daar voel ik tweedracht, of in ieder geval gemengde gevoelens. Hetzelfde ervaar ik met de bekoorlijke vrouwelijke vocalen van Chloe Bray in combinatie met de uitgerekte screamzang van Emilio Crespo. Hetzelfde ervaar ik met de atmosferische elementen in contrast met de heavy energie.

Het vloekt, het vloekt te veel. En Marlous zal wel zeggen dat ik te veel zeur, maar dan moet ze maar een aantal punten bijtellen bij het eindtotaal. Net zoals jij als je er in slaagt om de dualiteit/diversiteit van The Shadowed Road samen te brengen in je hoofd.

Score:

75/100

Label:

Avantgarde Music, 2018

Tracklisting: 

1. Bound By Blood
2. Heritage Of The Natural Realm
3. Aeons Of Valor
4. The Pale Host
5. Homeward
6. Trails Of The Earth
7. Empires Of Ash

Line-up:

  • Mike Wilson – Bas
  • Emilio Crespo – Keel
  • Mike Lamb – Drums, Gitaar, Piano, Synth
  • Chloe Bray – Gitaar, Fluitjes, Zang
  • Riccardo Floridia – Drums

Links: